Stanislav Zindulka

Stanislav Zindulka Zdroj: Martin Přibyl

Stanislav Zindulka a Veronika Freimanová
Stanislav Zindulka a Hana Gregorová
Stanislav Zindulka ve filmu Zločin v Polné
Stanislav Zindulka v seriálu Ulice
Stanislav Zindulka
11
Fotogalerie

Ve věku 86 let zemřel herec Stanislav Zindulka

Ve věku 86 let dnes zemřel mnohaletý člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka. Ztvárnil mnoho televizních i divadelních rolí. Za vedlejší roli ve filmu Babí léto byl oceněn Českým lvem. Proslavila jej role v seriálu Vlak dětství a naděje. Jilemnický rodák zemřel pokojně v rodinném kruhu. ČTK to řekl ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka.

"Pan Zindulka byl jedním z předních herců našeho divadla, kde působil od roku 1994," uvedl Procházka.

Loni v květnu Zindulka převzal cenu za celoživotní přínos českému humoru v rámci jubilejního festivalu Komedy Fest Plzeň. Před třemi lety na jevišti Národního divadla v Praze obdržel prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Za svůj nejvýznamnější divadelní počin považoval to, že se v 57 letech vydal z bezpečí brněnského angažmá do určité nejistoty v Praze. Na otázky, proč do metropole odešel tak pozdě, odpovídal, že se necítil do té doby dost zralý. Obrat podle něho způsobila role "srágorky" vedle Heleny Růžičkové v Kachyňově seriálu Vlak dětství a naděje z roku 1985. Nejdříve nastoupil do Městských divadel pražských a pak přešel do Divadla Ká, které posléze zaniklo. Zakotvil v Činoherním klubu. Role Maxe Silvermana ve hře Herba Gardnera Sbohem je považována za to nejlepší, co v Praze v divadle udělal.

Stanislav Zindulka se narodil 5. května 1932 v podkrkonošské Jilemnici. Objevil se v mnoha filmech, vedle oceňovaného Babího léta například ve snímcích Konec básníků v Čechách, Učitel tance, Báječná léta pod psa, Anděl Páně nebo Odcházení. Naposledy hrál ve filmu Narušitel režiséra Davida Baldy, který byl do kin uveden letos v lednu. Kromě spousty divadelních rolí si Zindulku pamatují televizní diváci ze seriálů Bylo nás pět, Hříchy pro pátera Knoxe nebo Četnické humoresky.