Alexandra Ocasio-Cortézová

Alexandra Ocasio-Cortézová Zdroj: ČTK

Alexandria Ocasiová-Cortézová.
Alexandria Ocasiová-Cortézová.
Alexandria Ocasiová-Cortézová.
Alexandria Ocasiová-Cortézová.
Alexandria Ocasiová-Cortézová.
12
Fotogalerie

Vladimír Pikora: Chystají se USA na Velkou socialistickou revoluci?

Často si stěžujeme, že Amerika nechápe naše problémy a že si Američané pletou Čechy a Čečensko. My ale děláme to samé. Většina z nás nedokáže na mapě zařadit stát Delaware a neví, kdo to je AOC.

AOC je přitom velmi často používaná zkratka pro mladinkou americkou političku Alexandriu Ocasio-Cortezovou. Zazářila ve volbách do Sněmovny reprezentantů a nyní její popularita roste podobně jako u nás třeba u Pirátů. Je to neřízená střela, která na sebe poutá hodně pozornosti. A pokud to tak půjde dál, možná bude jednou první americkou prezidentkou. Ovšem víc než Pirátům je podobná spíš zeleným, akorát ti u nás nikdy moc nezářili.

Proč nezneužít Roosvelta?

AOC Američany zaujala krom jiného svým Zeleným Novým údělem. Název má asociovat podobnost s plánem prezidenta Franklina D. Roosvelta, který Novým údělem (dle převažujícího názoru) vyvedl USA z hospodářské krize. Tady ale podobnost končí.

Rozdíl mezi Novým údělem a Zeleným Novým údělem je ten, že Nový úděl přišel v době rekordní nezaměstnanosti, zatímco dnes se těší americký trh práce velmi dobrému zdraví. Američané si nemají na co stěžovat. Jenže oni si stěžují. Už vítězství B. Obamy ukázalo, že jsou mnozí Američané unaveni z kapitalismu, a AOC jejich nářky vyslyšela. Nový zelený úděl je rajská hudba pro každého socialistu. A co hůř, jistě se to krásně poslouchá i všem komunistům.

Nemá smysl zabíhat do detailu plánu, který stejně detaily neobsahuje, a přesto je dlouhý jak Lovosice. Ve stručnosti spočívá plán AOC v tomto: v masivní tvorbě pracovních míst (která nejsou potřebná), v ukončení používání fosilních paliv, v podpoře elektrických aut a rychlovlaků, v ukončení jaderné energetiky a ve zdravotnictví a důchodech pro každého. Poslední dvě věci přitom fungují v Americe dost jinak než u nás. AOC vlastně chce naše zdravotnictví a naše důchody. To, že se my financování důchodů děsíme, neřeší.

Zelená revoluce je levnější než války republikánů

Jako červená – pardon, spíš zelená – niť se jejím politickým programem táhne varování před změnou klimatu a globálním oteplováním. Proto chce ekonomiku směřovat k nulovým emisím. Nechme stranou, zda to je při současné úrovni technologie technicky proveditelné. Vezměme to jednoduše pragmaticky: Bude to stát ohromné peníze. Jenomže na to AOC nehledí. Prý Bushovy války stály mnohem víc, než bude stát pomoc přírodě, tvrdí.

To ovšem dramaticky mění geopolitické postavení USA ve světě. AOC tím nepřímo říká, že na armádu nebudou peníze, zato budou na ekologii. Ekologie je ale drahá, což znamená, že výroba v USA ještě víc podraží a USA dá ještě více prostoru k růstu Číně, která na ekologii peče. To se projevuje i v tom, že podle Global Carbon Project sice klesají emise CO2 v USA a v Evropě, zato v Číně rychle rostou, takže za pár let vygeneruje Čína víc emisí než Evropa a USA dohromady.

Čína si nemůže nic víc přát. Zatímco Trumpovi prý pomohli k moci Rusové, AOC by mohli pomoci Číňané. Americký prezident Trump nyní vede s Čínou obchodní válku, aby Čína Ameriku ve všech ohledech nepřerostla. Jenže pokud se USA odvrátí od armády k zelené politice, má Čína vyhráno, své emise si s gustem vypustí, ještě dražší americké zboží vysmátě převálcuje a bude globálním hegemonem.

Krize a investice: ochrání portfolio sázka na zlato, bitcoin, nebo dolar? >>>

AOC si nemůže přát nic víc, než aby ji Trump kritizoval

Donald Trump už program AOC zkritizoval jako socialistický. Myslím, že víc jí pomoct nemohl. Všichni, kteří v USA Trumpa nenávidí (a není jich málo), hned mají důvod AOC milovat. Za AOC nestojí už jen chudí, ale i bohatí. AOC třeba chce výrazné zdanění bohatých – a miliardáři jí přesto tleskají.

U nás známe miliardáře, kteří vymýšlejí, jak to udělat se svými jednokorunovými dluhopisy nebo evropskými dotacemi, aby byli ještě bohatší. Nejspíš to pramení z toho, že se narodili jako chudí. Skutečně bohatí u nás před třiceti lety ještě nebyli. Jenže když se narodíte v rodině Walta Disneye se zlatou lžičkou v puse, vidíte svět jinak. Disneyova dědička se nechala slyšet, že i kdyby byla zdaněna víc, neznamenalo by to, že by se musela zříct soukromého letadla a jachty, a proto prý podporuje vyšší daně. To máte tak, když někdo o zbohatnutí nemusí usilovat, majetku si neváží a jen s ním plýtvá.

Jiní miliardáři upozorňují, že poslední krize jim přinesla ohromné zbohatnutí. Zatímco mnozí lidé ztratili práci, miliardářům akcie nejdřív padaly, aby v následujících letech vyskočily na několikanásobek původní hodnoty. Běžní lidé tak mají stále stejné houbeles jako kdysi, ale bohatí mají několikrát víc. Ano, tito miliardáři mají pravdu. Jen nesprávně pojmenovávají příčinu tohoto jevu. Tohle je skutečný důsledek šílené politiky jménem kvantitativní uvolňování, při níž byly na trhy pumpovány nové peníze, které uměle ceny akcií nafoukly.

Kde na to vezme? Roztočí tisk peněz

Pravicoví oponenti AOC upozorňují, že její plán je neufinancovatelný. Převést ekonomiku založenou na ropě během krátkého období na ekonomiku založenou na obnovitelných zdrojích je extrémně drahé. A stalo se zdánlivě nemožné:

Protože Trump má mezi intelektuály mnoho odpůrců, mnozí profesoři z amerických univerzit už špekulují, jak se z toho vylhat a jak AOC v argumentaci pomoct. A ejhle, vymysleli „novou teorii měnové politiky“. Tak trochu to připomíná Marxův Kapitál: Je to sice pitomost, ale pro mnoho odborných slov sbalených do úhledného balíčku se to jeví jako velká a pokroková teorie ospravedlňující levicově-zelené touhy, a než se sama znemožní, může ještě stačit napáchat zatraceně hodně zla.

I začali tito intelektuálové tvrdit, že americká ekonomika je vlastně deflační. Většina lidí podle nich žije od výplaty k výplatě a tlačí na pokles cen. Ceny rostou jen u akcií. Ty ale nejsou pro běžné lidi důležité. Akcie jsou důležité jen pro nenažrané kapitalisty.

Podle profesorů hájících AOC vládní výdaje rozhýbou ekonomiku, zvýší produktivitu práce (!) a vytvoří nové pracovní podmínky. Jo, jo, američtí vědátoři asi nalezli zlatý grál a poprvé v historii dokáží, že státní peníze budou efektivnější a produktivnější než soukromé. A nová místa? Nevím kde, když jich chybí tak málo, respektive Amerika netrpí nijak zvláštní nezaměstnaností. Aby se mohlo nosit tohle dříví do lesa, budou se muset nejprve sebrat nějací zaměstnanci soukromému sektoru, což povede k nedostatku zaměstnanců pro soukromé podniky, tedy k nárůstu mezd, tedy k poklesu americké konkurenceschopnosti. Profesoři se odkazují na zkušenosti s Roosveltovým programem. Ignorují, že tehdy byla nezaměstnanost rekordní a touha po nových místech dávala smysl.

To, že výsledkem této politiky bude obří deficit státního rozpočtu a gigantický vládní dluh, příznivci AOC neřeší. Tvrdí, že deficit rozpočtu a vládní dluh jsou jen čísla. Skutečně podstatný dluh prý máme jinde. Prý dlužíme přírodě, dlužíme čisté vodě, našim rodinám, že s nimi nejsme kvůli práci, dlužíme svému zdraví. Dolary podle nich nikdy nedojdou, protože se dají vytisknout, zatímco přírodu už nevytiskneme.

Mají pravdu, přírodu nevytiskneme, peníze ano. Nezmiňují ale jednu drobnost. Nekontrolovaný tisk peněz s sebou přinese hyperinflaci. Argumenty o deflaci dělnické třídy jsou nesmyslné. Tento týden k nám přijela Madeleine Albrightová, aby krom jiného propagovala svou do češtiny přeloženou knihu Fašismus. Myslím, že by ji měla propagovat hlavně v USA. Hyperinflace byla totiž jedním z hlavních faktorů, které pomohly Hitlerovi k moci.

Amerika si zahrává s ohněm. Už nyní má nehorázný dluh a všichni se tváří, že to nevadí, a to jen proto, že je globální supervelmocí. Zastánci AOC tvrdí, že Nový úděl byl na dluh, proto i Zelený Nový úděl může být na dluh. Říkají, že lidé musí konečně pochopit, že daně tu nejsou prvořadě k financování státu, ale k tomu, aby nastavily stimuly pro lidi, jak se chovat, tedy musí motivovat k ekologickému chování. Nemáme se ptát, jak se veřejné výdaje zaplatí, máme se ptát, jak nejlépe veřejné výdaje využít. Čekám, že tihle snílci brzo řeknou, že hyperinflace by byla vlastně darem z nebes, protože by krom úspor požrala i dluh.

Soudruzi na Kubě i ve Venezuele musí mít radost. Revoluce konečně dobývá i Spojené státy. Vzhůru k šťastným venezuelským zítřkům!