Video placeholde

Šéfkuchařka Kamu: Byla jsem závislá na jídle, ovládalo mě. Lidi se ničí, ale je to náš lék a já chci ukázat, co změnit

Česko je skvělé a já jsem ráda, že jsem zpátky. Šéfkuchařka Kamila Rundusová se vrátila z cesty kolem světa a říká, že Češi jsou pořád trochu zašedlí, ale posun k zelenějšímu životu a stravě by to tu mohl ještě víc rozsvítit. Chce lidi svými recepty inspirovat k tomu, aby lépe jedli, a tak se i líp cítili a byli zdravější. Sama přiznává, že cesta do stavu rovnováhy pro ni nebyla lehká a že jídlo ji roky ovládalo.

Jídlo je totiž asi nejdůležitější věc v jejím životě. Mluví o vzpomínkách na dětství, kdy ho preferovala před hračkami. Možná i proto si prošla fází závislosti na nezdravém jídle. Postupně zhubla přes 30 kilo, ale i tak nebyla cesta ke zdravému postoji k jídlu jednoduchá. Rundusová míní, že hodně lidí se jídlem trápí. Změna přitom prý musí začít v hlavě.

Lidé by si podle Rundusové měli uvědomit, že fast food není jídlo a že se ničí. Zdravé potraviny jsou přitom náš lék, protože v přírodě je všechno. Pochopila prý, že pokud člověk nezmění to, co jí, nebude se nikdy cítit lépe. Základ je podle ní v barevnosti, to chce šířit. Prosazuje přitom kompromis. Tedy ne třeba hned vegetariánství, ale jen ubrání na konzumaci masa. Chce nabídnout alternativy, které jsou prý levnější a často i chutnější. Člověk ale musí chtít.

Rundusová přitom tvrdí, že jídlo je se zdravím přímo spojené. Pokud tedy člověk správně jí, může na tom být lépe naše tělo i psychika. Pozoruje to prý sama na sobě a chce to předávat dál. Lidé jsou ale podle ní na to, jak teď jedí, dlouhodobě naučení. Říká, že lepší je koupit si kvalitnější a dražší věci, třeba maso, sníst ho míň a nahradit ho třeba luštěninami. 

O čem bude třetí kuchařka Kamily Rundusové? Jak na lidi působí reklamy a fotky ideálních těl? Co doporučuje jíst? Jak jí změnila život a pohled na Česko cesta kolem světa? A proč si nevážíme toho, co máme?