Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Spravedlivá Jana Maláčová aneb Kdo má „nespravedlivé“ penze? Muži? Ženy? Bohatí? Chudí? Všichni?

Spravedlivé. Z tohoto šálivého slova si udělala sociální ministryně Jana Maláčová, trefně přezdívaná „Venezuela“, svou politickou značku. Opakuje ho neustále, především když mluví o důchodech. Jejich reforma prý není třeba (!), jen je nutné někde sehnat víc peněz a odstranit „největší nespravedlnosti“. Ta nová spravedlnost se má týkat hlavně žen.

Už samotný název důchodové komise – Komise pro spravedlivé důchody – dává na vědomí, že žádnou reformní ambici nemá. Ale co je v současném systému spravedlivé a co nespravedlivé?

Maláčová vidí nespravedlnost v tom, že ženy mají v průměru důchod o dva tisíce korun nižší. Ale na druhé straně ho pobírají více než 27 let, zatímco muži jen 19 let. Je to spravedlivé, nebo nespravedlivé? A je spravedlivé, nebo nespravedlivé, že lidé, kteří odvedli do systému během aktivního života hodně peněz, dostanou podobný důchod jako ti, kteří do něj odvedli málo peněz? Přerozdělování je v českých penzích extrémní. Anebo by bylo úplně nejspravedlivější, aby všichni brali na stará kolena stejně, bez ohledu na předchozí příjmy či počet vychovaných dětí, protože sociální důstojnost si zaslouží každý?

Spravedlnost je zkrátka ošidný výraz. Každý ji vidí jinak, podle svého. Politikům však jako fanglička poslouží vždy a za všech okolností.

Diskriminace mužů

Kuriózní je, že údajnou nespravedlnost vůči ženám popřela i analýza odborníků přímo z ministerstva paní Maláčové, kterou zveřejnila MF DNES. Tuzemský důchodový systém naopak ženy zvýhodňuje, protože mohou odcházet do důchodu dříve než muži podle počtu vychovaných dětí (srovná se to až v roce 2037). Český systém je navíc jedním z nejštědřejších v Evropě, neboť dovoluje započítávat za každé dítě až čtyři roky do doby pojištění, aniž by žena platila pojistné. A po celou dobu rodičovské za ni stát platí zdravotní pojištění.

Nápady, jak ženám důchod zvýšit (například tisícovka navíc, rozdílná valorizace penzí mužů a žen, část odvodů pracujících dětí by mířila přímo na důchod rodičů…), označila ministerská analýza buď za diskriminační vůči mužům, a tedy i soudně napadnutelné, nebo za nespočitatelné či míjející zadání. Jenže jděte na politiky s čísly, analýzami, propočty!

Zdroje začínají vysychat

Paní Maláčová je socialistka, ona vidí hlavně blaho člověka (zde ženy), jemuž by odněkud a nějak chtěla přidat. Protože penze žen nejsou žádná sláva, protože si to zaslouží, protože chtějí odejít do penze dřív kvůli péči o vnoučata či stárnoucí rodiče, protože vychovaly daňového poplatníka, protože je to spravedlivé… A protože prý většina lidí považuje současné důchody za nespravedlivé.

A jsme tam, kde jsme byli. Ani z téhle důchodové komise vlády ANO a ČSSD evidentně nic, co by perspektivně změnilo penzijní zabezpečení, nevypadne. Budou se jen hledat další „zdroje“. A jelikož zdroje státu po štědrých časech začínají opět vysychat, můžeme třikrát hádat, s čím socialisté jako paní Maláčová kvůli té „spravedlnosti“ přijdou. Vlastně stačí jen jednou. Další na oholení, prosím...