Boeing 737. Evropská agentura pro bezpečnost letectví uzavřela vzdušný prostor pro tento typ letadla. Reagovala tak na bezpečnostní obavy v souvislosti s havárií Boeingu 737 MAX 8, který se v neděli krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby zřítil se 157 lidmi na palubě.

Boeing 737. Evropská agentura pro bezpečnost letectví uzavřela vzdušný prostor pro tento typ letadla. Reagovala tak na bezpečnostní obavy v souvislosti s havárií Boeingu 737 MAX 8, který se v neděli krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby zřítil se 157 lidmi na palubě. Zdroj: ČTK

Dva české Boeingy letěly do Prahy, musely ale přistát v Tunisu a Ankaře. Ve vzduchu je zastihl zákaz

Dvě letadla typu Boeing 737 MAX 8 české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy, musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Řekla to mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Během letu totiž obě letadla zastihlo rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) o uzavření vzdušného prostoru nad kontinentem pro tento typ letadel kvůli obavám o bezpečnost. Přepravce pro cestující poslal letadla jiného typu.

První letoun, který letěl z Kapverdských ostrovů, byl odkloněn do Tunisu. "Pro cestující z tohoto letu bylo vysláno náhradní letadlo jiného typu, které přistálo v Praze dnes ráno," uvedla Dufková. Druhý boeing z Dubaje skončil v Ankaře. Smartwings zajistil cestujícím ubytování v hotelu, do Česka mají podle mluvčí dorazit náhradním spojem během dneška.

Celkem měla společnost Smartwings v době, kdy začalo platit rozhodnutí o zastavení provozu letadel typu Boeing 737 MAX 8, ve vzduchu čtyři tyto stroje. Další spoje z Reykjavíku na Kanárské ostrovy a z Tenerife do Tel Avivu dorazily podle plánu, dodala Dufková. Společnost vlastní dohromady sedm boeingů stejného typu, který v neděli havaroval v Etiopii. Ve své flotile má dalších 40 letadel jiného typu.

"Smartwings se omlouvá za nepříjemnosti všem zákazníkům, kteří budou dotčeni případným zrušením nebo zpožděním letů," uvedla v úterý večer letecká společnost. Jakých spojů se omezení může dotknout, zatím Dufková nechtěla ráno předvídat. "V tuto chvíli situaci vyhodnocujeme," dodala.

Boeingy vyřazeny

Na pražském Letišti Václava Havla nasazují letouny typu Boeing 737 MAX v pravidelné dopravě vedle Smartwings už jen nízkonákladové dubajské aerolinky flydubai. Na dnešní ranní lince z Dubaje do Prahy i opačným směrem společnost flydubai změnila typ letadla, takže oba spoje odletěly podle plánu, řekl mluvčí ruzyňského letiště Roman Pacvoň. Letiště ráno na twitteru vyzvalo cestující obou dopravců, aby v souvislosti s přerušením provozu letadel typu 737MAX pečlivě sledovali status svého letu a v případě změn kontaktovali svoji leteckou společnost.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví v úterý večer pozastavila provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Reagovala tak na bezpečnostní obavy v souvislosti s havárií Boeingu 737 MAX 8, který se v neděli krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby zřítil se 157 lidmi na palubě. Vyřadit z provozu tento typ letadel se už před oznámením agentury EASA rozhodla z preventivních důvodů řada leteckých společností i jednotlivých zemí. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) naopak tyto stroje stále považuje za "vhodné k leteckému provozu", vyzval ale výrobce k urychlenému dokončení změn kontrolního systému.