Z dokumentárního filmu Leaving Neverland

Z dokumentárního filmu Leaving Neverland Zdroj: HBO

Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
10
Fotogalerie

Michael Jackson je postupně vymazáván z historie. Lidem začalo vadit, že byl nejspíš pedofil

Dokument Leaving Neverland o zesnulém zpěvákovi Michaelu Jacksonovi zpustil lavinu rozhořčení, zhnusení a pohoršení, neboť v něm dva muži potvrdili, že je Michael Jackson v dětství zneužíval. Ano, je to tak. Velký boom. Tohle nikdo nečekal. Je to Šok. Chlap, který si k sobě domů zval malé chlapce a který byl souzen za jejich zneužívání (vyrovnání proběhlo mimosoudně, takže odsouzen nebyl). Dokonce i bývalá dětská hvězda Macaulay Culkin, který se s Jacksonem kamarádil, i když byl sám ještě malý chlapec, několikrát tvrdil, že u něj přespával, a to dokonce přímo s Michaelem v jedné posteli.

Takže si shrneme, co jsme ve filmu Leaving Neverland viděli. Dospělý chlap si k sobě domů zval malé chlapce, spával s nimi v posteli a byl souzen za sexuální zneužívání. Všichni tak nějak věděli, že je to pedofil a dokonce se smáli vtipům na toto téma. Nyní však vyvolává pohoršení, protože světe div se, on byl možná pedofil.

Proč možná? Nebyl za to odsouzen, ani se k tomu nikdy nedoznal a dokument, který stojí na svědectví dvou obětí, nedává logicky prostor protistraně, takže ho nelze brát za průkazný. Ale vzbuzuje pochyby, to zase jo.

Díky dokumentu, který odkryl onu šokující pravdu, kterou tedy už každý dvacet let podvědomě věděl, je nyní Michael Jackson na černé listině. Rádia přestávají hrát jeho písně a dokonce tvůrci seriálu Simpsonovi se dušují, že už nikdy nebudou vysílat díl, ve kterém Michael Jackson dabuje blázna, který se za něho vydává.

Rodičovství

Zneužívání malých chlapců je zlo. Je to hnus a není pro to omluvy. Sám mám malého syna a pokud by na něj nějaký takový romantik byť jen sáhnul, se zlou by se potázal. Na druhou stranu, já jsem normálně uvažující rodič a rozhodně bych neposlal malého kluka přespat ke třicetiletému chlapovi do jeho sídla. To si zase nalejme čistého vína, že matky oněch dvou zneužitých hochů své rodičovství moc nezvládly.

Co je na dokumentu Leaving Neverland mnohem zajímavější a zásadnější než zjištění, že Michael Jakson byl nejspíš pedofil, je ta hysterie, kterou to strhlo. Ano, ti, kteří zneužívají malé děti, mají být vláčeni bahnem a vymazáni z historie. Proč ale až teď? Proč po těch letech? Proč už nebyl Michael Jackson vymazán z hudební historie mnohem dřív?

Ač bych nerad zlehčoval Jacksonovy zlé a temné skutky, pojďme se na to podívat z jiného úhlu. Očividně stačí výpověď dvou mužů k tomu, abyste byli odepsaní.

Sonda do společnosti

Kdokoliv a kdekoliv může nařknout kohokoliv – i mrtvého – ze zneužívání a dotyčný bude následně vláčen bahnem. Pokud ovšem byl slavná osobnost. Presumpce neviny v dnešní době neplatí.

Ale pozor, celé to má ještě další rozměr. Nějakých třicet let se minimálně tušilo, že Jackson zneužíval chlapce a přitom ho lidé měli pořád rádi. Jak je to možné? Není to tím, že slavným a úspěšným lidem leccos odpustíme?

A co se vlastně změnilo, že si společnost v případě Jacksona sundala růžové brýle? Dokument nic nezměnil. Ten jenom připomněl, co se dávno vědělo, tedy že Jackson nejspíš zneužíval malé chlapce. Dokument Leaving Neverland tak není jen o zneužívání malých chlapců chlípným zpěvákem, ale svým způsobem je i sondou do současné společnosti.