Koláž: Lída Baarová na titulní straně nového Speciálu Reflexu

Koláž: Lída Baarová na titulní straně nového Speciálu Reflexu Zdroj: Reflex

Okupace a život v protektorátu: Vychází nový Speciál Reflexu

Patnáctého března si připomínáme osmdesáté výročí německé okupace českých zemí. Ve spolupráci s historiky a zaměstnanci Vojenského historického ústavu Praha připravila redakce Reflexu publikaci, která mapuje začátek agrese ideologie, pro niž se (ve spojení s ekonomickou a vojenskou výkonností, kterou disponovala) jen těžko hledá v lidských dějinách obdoba.

Zdá se, že navzdory prodlužující se době, jež od konce druhé světové války uplynula, zájem o tuto dějinnou epochu neupadá. Svědčí o tom pozornost, jež je nacismu věnována v televizním vysílání, dokonce i komerčních stanic, ale třeba také množství knih, které najdeme na jakémkoliv evropském trhu, včetně toho českého.

Snad se proto z hitlerovské doby nestane jednou něco tak vzdáleného a odtažitého, jako jsou dnes třeba napoleonské války (a otázkou jen zůstává, proč stejná pozornost jako Hitlerovi a jeho dílu není ani zdaleka věnována Stalinovi coby reprezentantu podobně ničivé ideologie).

Ve speciálu s názvem Okupace a život protektorátu ovšem nezkoumáme ani tak nacistickou doktrínu, jako spíš dopady, jaké u nás po 15. březnu měla. Reakce českého obyvatelstva, ale také jeho politických a kulturních elit. Publikace zároveň mapuje všední život, protože lidé poslouchají hudbu i v těch nejhnusnějších dobách, chtějí chodit do kina, aspoň občas se bavit nebo se hezky oblékat.

Speciál Reflexu Okupace a život v protektorátu je k dostání v běžné distribuční síti nebo elektronicky ZDE >>>

Speciál Okupace a život v protektorátuSpeciál Okupace a život v protektorátu|Archív