Video placeholde
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
Z dokumentárního filmu Leaving Neverland
6
Fotogalerie

Film o Michaelu Jacksonovi: Za sexuálním zneužíváním je i systémové selhávání rodin a okolí

U sexuálního zneužívání dětí to bývá jako přes kopírák: V jednotlivých případech, ale i v různých souborech, klubech, církvích či rodinách. Přestože o podobně hanebném jednání někteří lidé z rodiny či bezprostředního okolí něco tuší či dokonce o tom vědí, kryjí z různých důvodů provinilce. I o tom je nový dokumentární film „Leaving Neverland“, který velmi expresivně rozebírá sexuální zneužívání, kterého se měla na různých klucích dopouštět americká popová ikona, Michael Jackson (1958- 2009).

Dokumentární film Leaving Neverland, který měl premiéru 25. ledna na americkém Sundance Film Festivalu a od prvního březnového týdne ho má i česká veřejnost možnost vidět na kanálu HBO, rozpoutal bouři. Rodina a fanoušci Michaela Jacksona tvrdí, že se jedná o špinavou lež a pomluvy. Oběti sexuálního zneužívání naopak oceňují odvahu dvou někdejších „přátel“ Jacksona, Wade Robsona a Jamese Safechucka, kteří se rozhodli velmi podrobně (a až brutálně otevřeně) praktiky slavného hudebníka a zpěváka popsat. Film ale poukazuje i na strašlivé selhání rodin obětí a Jacksonova bezprostředního okolí.

Lžou matky obětí?

V dokumentu Leaving Neverland vystupují také matky dvou protagonistů a jejich další rodinní příslušníci. Samozřejmě nevíme, zda tito lidé, včetně dvou zneužívaných, hovoří pravdu a jaká je jejich skutečná motivace. Můžeme jím věřit, ale také nemusíme. Právě podle toho diváci na film reagují. U Robsona a Safechucka se zdá, že jejich výpovědi jsou upřímné, ale jejich matek je z toho člověku někdy doslova na zvracení. Nelze, aby vás nenapadly tyto otázky:

Jak je možné, že rodina dopustí, aby jejich malé děti (Wade Robsonovi bylo pouhých 7 let!) spali s dospělým mužem (Michael Jackson) celé týdny, měsíce a roky opakovaně v jeho domech a bytech, v jeho ložnicích? To nepřijde nikomu divné? Skutečně rodiny věřily tomu, že se v těch Jacksonových postelích a koupelnách nic podezřelého neděje? Fakt byste to jako rodiče dopustili? Rodiče těchto dvou obětí to nejenom dopustili, ale dokonce se tím léta vychloubali. Dnes se tváří zdrceně.

Této části příběhu moc věřit nejde. Navíc Jackson dotčeným rodinám platil velké peníze, jedné koupil i drahý dům, další auto, financoval některé aktivity. Kluci, dnes dospělí muži, navíc tvrdili, a opakují to i ve filmu, že ho „milovali“. Celé rodiny ho milovaly. Bylo jím ctí se vyhřívat na obrovském slunci, které Jackson pro svět kdysi představoval.

Přitom podezření, že popová ikona je pedofilní homosexuál, se v minulosti objevovalo mnoho. Některá řešily soudy, Jackson byl i zatčen. Jenže tehdy Robson a Safechuck tvrdili, že zpěvák je nezneužíval. Teď říkají pravý opak a svěřují se s historkami o orálním sexu, společné masturbaci a dalších sexuálních praktikách. Proč až teď a proč tímto způsobem? Jsou za tím opět peníze? Nebo je to nutnost dostat ze sebe ven zlo a strašnou pravdu? Opět – možné jsou všechny varianty.

Systémové selhání

V případě Michaela Jacksona, přestože on byl ve srovnání s jinými stejně obviněnými lidmi daleko slavnější a tím i mocnější a vlivnější, vše nasvědčuje tomu, co vidíme i jinde. V církvích, v jiných rodinách, někdy i v různých kroužcích a spolcích. Vidíme to, co jsme zažili u souboru Bambini di Praga a sbormistra Bohumila Kulínského. Vidíme to u nekonečných výmluv, které mají krýt zneužívání, kterého se dopouštěli po celém světě kněží. Jedná se o systémové selhání. Někteří lidé totiž o zneužívání dětí vědí, či něco takového alespoň tuší, přesto nedělají nic. Zaštiťují se tím, že prozrazení povede k traumatu, kterým pak budou oběti trpět. A opět – ano, i to může být v těchto intimních záležitostech pravda. Takže se někdy mlčí, zrůdnosti se utajují a zločinci si dál užívají.

Bohužel u sexuálního zneužívání někdy dochází i ke klamání z druhé strany, tedy že oběti si něco z různých důvodů vymyslí. Jenže jak to správně a citlivě rozřešit? Většinou to bývá tvrzení proti tvrzení. U Michaela Jacksona ale bylo v podstatě identických výpovědí proti němu moc. Přesto ho spravedlnost v tomto směru nedoběhla. Byl příliš bohatý a mocný, měl mnoho zastánců. Například i v médiích, která by naopak měla tyto zločiny odkrývat.

Spiknutí mocných

Například Oprah Winfrey, jedna z nejslavnějších a nejvlivnějších amerických televizních hvězd posledních desetiletí, v roce 1993 navštívila svého přítele Jacksona na jeho známém ranči Neverland (jehož jméno se objevuje i v názvu nového filmu) a udělala s ním interview, které vidělo 90 milionů diváků. Zpěvák už tehdy všechna obvinění popřel a Winfrey mu v tom výrazně přitakala a pomohla. Ta samá Oprah Winfrey před několika dny pozvala do svého studia dva muže, kteří teď ve filmu obviňují Jacksona a prohlásila, že „sexuální zneužívání dětí je pohromou lidstva“. Jak máme věřit jejím slovům, když předtím to samé kryla? Mimochodem, Winfrey pomohla do prezidentského křesla i Baracku Obamovi. A jak se ukázalo, právě za Obamy se svět stal nebezpečnějším a neklidnějším.

Musím se přiznat, že film Leaving Neverland na mě zapůsobil velmi silným a zneklidňujícím dojmem. Je to popis hnusu, který jsou lidé schopni páchat na dětech, které se nemohou z různých důvodů adekvátně bránit. Je to ale i obžaloba selhávání rodin, opakovaného selhávání systému, benevolence úřadů a policie. I toho, že když máte hodně peněz, tak si spravedlnost můžete koupit.