Krtci přišli na smysluplné využití fotbalových hřišť - ilustrační snímek

Krtci přišli na smysluplné využití fotbalových hřišť - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Když zvířátko myslí za architekty. Krtci konečně odhalili racionální metodu využití fotbalových hřišť!

S přicházejícím věkem Vodnáře, kdy stále větší hodnotu nabývá spiritualita, alternativa a ekologické myšlení, napadlo už mnoho urbanistů: Co bude s fotbalovými stadiony, až lidé o tuto intelektuálně nenáročnou podívanou ztratí zájem? Tento zásadní problém měst příštích desetiletí nyní na Liberecku vyřešil všeobecně oblíbený hmyzožravec.

Fotbal je jistě populární lidová zábava. Jak nyní díky astrálnímu působení věku Vodnáře, kdy naše planeta přešla z bioenergetické pergoly Štíra do kvantové pleury Vodnáře (v čínském horoskopu pak lakované veverky), ztratí tato podívaná svou přitažlivost, a lid bude věnovat pozornost mnohem ušlechtilejší zábavě – squattingu, změně pohlaví, konstrukci pokročilých ideových východisek a Nové Biotronické Vědě. V centrech měst však zůstanou obří plochy trávníků bývalých fotbalových hřišť, a na těchto luxusních pozemcích by byla škoda stavět další činžáky.

Mysleme ekologicky!

Noví urbanisté, plánovači měst pro 21. století, i dnešní občané by měli dohlédnout na to, aby při rekultivaci vyřazených fotbalových hřišť byl primárně zohledněn zájem většiny – to jest, aby nezastavělo trávníky pár developerů a neprodalo vybudované vily zbohatlíkům, ale aby plochy využívané ve 20. století k lidové zábavě – fotbalu – sloužily veřejné zábavě i nyní.

Ta veřejná zábavy by ale samozřejmě měla být více ducha povznášející než sledování dvaadvaceti zpocených multimilionářů kopajících do puku. Dokonce ani poslední třetina fotbalového utkání nemůže být tak ducha povznášející jako sledování něčeho, co jest součástí Veškerenstva,  co bylo, je a bude na naší planetě ještě před příchodem člověka, a co díky svému moudrému stylu života na planetě zůstane pravděpodobně i poté, až se Homo sapiens vzájemně vyvraždí jaderným bombardováním. Pokud žijete v hlubokém podzemním tunelu, je na vás i atomová bomba krátká!

Krtek myslí za architekty!

Severočeští krtkové jsou si tohoto problému, který stojí před moderní architekturou, zjevně dobře vědomi. Liberecko odjakživa patřilo ke kulturně vyspělým oblastem České republiky, a přes opakovanou decimaci elit v naší vlasti se pokročilé a intelektuálně vyzrálé myšlení na Liberecku přeneslo i na krtky.

Fotbalové hřiště v Oldřichově v Hájích na Liberecku letošní jaro kreativně obsadili krtci. Zryli hrací plochu a pokryli ji úhledným remízkem krtin, a to nikoliv chaotickým. Krtiny plně respektují ducha prostředí, kde jsou vyryty. Krtci je vyhrabali po stranách hřiště, střed hřiště, kudy má jít přímý útok hokejkami, vynechali, a mimořádné množství krtin pak vyhrabali v prostoru velkého vápna. Mohutný krtinec vyrostl i na místě, označujícím penaltu. Využití v 21. století zjevně zastaralého a nepotřebného zařízení - hřiště na kopanou - dokázali krtci zajistit plně v souladu s geniem loci místa a nejlepšími tradicemi zanikajícího sportu - fotbalu.

Krtčín místo čutané!

Proto se domnívám, že by se u krtků z Liberecka měli poučit urbanisté z celých Čech, a s upadajícím zájmem o kopanou by měly radnice začít vypouštět na fotbalových stadionech větší množství krtků. Tradice sobotních výletů za zábavou – jako se dnes chodí na fotbal – by samozřejmě zůstala zachována, a dokonce by se rozšířila na celé rodiny.

Zatímco dnes chodí v sobotu na fotbal většinou jen otec rodiny a synové starší dvanácti let, pozorovat krtky by jistě rády přišly i ženy a matky, a samozřejmě i děti už od předškolního věku. Mužsky šovinistické sledování fotbalu by se tak mohlo nahradit duchaplnější a generově vyrovnanější podívanou: Sledováním vyhrabávání krtinců. Proto prosím architekty všech zemí: Následujte libereckého krtka!