Polská policie zatkla muže podezřelého z plánování teroristického útoku – ilustrační foto

Polská policie zatkla muže podezřelého z plánování teroristického útoku – ilustrační foto Zdroj: Policja Lubuska

Polák, který konvertoval k islámu, plánoval teroristický útok. Soud ho přitom nedávno pustil z vazby

Agenti polské kontrarozvědky zatkli polského občana podezřelého z přípravy teroristického útoku v Polsku, informuje webový portál Polského radia. Podle mluvčího ministra pověřeného koordinací tajných služeb Polské republiky Stanisława Żaryna měl zatčený muslim připravovat teroristický útok a měl pro něj shromažďovat finanční a materiální prostředky. Zatčený muž není polským bezpečnostním službám neznámou osobou, byl již zatčen před několika lety kvůli podezření, že bojoval v Sýrii na straně islamistických povstalců z Islámského hnutí úsvit Levanty.

Podezřelý muslim David L. byl zatčen agenty polské kontrarozvědky ABW (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) v městě Radom a celý případ má na starosti oddělení ABW v městě Lodž. David L. byl propuštěn soudem z vazby před několika měsíci a měl být dále souzen na svobodě, ale v půlce února byl opět agenty kontrarozvědky zatčen. Na základě shromážděných informací rozhodl polský soud o opětovném uvěznění Davida L. na prozatímní tři měsíce s možností prodloužení vazby.

David L. se narodil v polském městě Radom v roce 1992 a vyrůstal v Norsku, kde v roce 2012 konvertoval k islámu. V roce 2014 odcestoval do Sýrie, kde údajně bojoval na straně islámských povstalců. Do Sýrie ovšem neodcestoval sám, bylo zjištěno, že se tajně oženil dle islámské tradice s Margaretou B. z polského města Piotrków Trybunalski, kterou v roce 2014 prohlásila matka za nezvěstnou. Ta tajně konvertovala k islámu, vdala se za Davida L. a odešla s ním do Sýrie. V Sýrii se David L. usadil ve městě Aleppo a účastnil se tam aktivit islamistických povstalců. Vyšetřovatelům se podařilo prokázat, že David L. měl od islamistických povstalců doklady, které mu dovolovaly pohybovat se na územích povstalci kontrolovaných, včetně území pod kontrolou islámských teroristických skupin.

Poláci konvertují v zahraničí

V roce 2015 se následně oba konvertité vrátili ze Sýrie zpět do Evropy, přesněji do Norska, kde byl David L. zatčen. Po celou dobu byl David L. monitorován agenty polské kontrarozvědky ABW. Norské úřady následně vydaly Davida L. do Polska, kde byl okamžitě zatčen a několik let vězněn. Během jeho věznění probíhalo vyšetřováni jeho aktivit v řadách islámských extremistů. Toto vyšetřováni probíhalo ve čtyřech státech.

Islamistická organizace Islámské hnutí úsvit Levanty (Harakat Fajr Szam al-Islamijja) je málo známá menší povstalecká islamistická organizace v Sýrii, která je propojena s organizací al-Kaida a je dnes v opozici proti teroristické organizaci Islámský stát, kterou odsuzuje za přílišnou brutalitu.

Podle polských expertů na terorismus naprostá většina známých polských islámských extremistů se neradikalizovala v Polsku, ale v zahraničí, například Jack S. (radikalizován v Německu) nebo Jakub Jakus (radikalizován v Norsku).