Markéta Luskačová

Markéta Luskačová Zdroj: Markéta Luskačová

Ukázka z výstavy Markéty Luskačové: People Around A Fire Spitalfields
Ukázka z výstavy Markéty Luskačové: Children In Playground IV Francis Holland School London
Ukázka z výstavy Markéty Luskačové: Petticoat Lane
Ukázka z výstavy Markéty Luskačové: Jan Palach funeral
Ukázka z výstavy Markéty Luskačové: Pilgrims On St Patricks Mountain
5
Fotogalerie

Hvězda Reflexu: Fotografka Markéta Luskačová aneb Londýn poklekl před českým umělcem

Časopis Reflex rozjel převratný celoroční projekt. Proti všudypřítomným špatným zprávám nasazuje dobré. Každý měsíc upozorníme na pět lidí, jimž se povedlo něco užitečného, vyplavali z českého rybníčku a dozvěděl se o nich svět či se postavili čelem zlu. Smyslem projektu je systematicky registrovat osobnosti a jejich skutky, které lze směle označit za hvězdné hodiny této země. Na začátku roku 2020 všechny takto vybrané Hvězdy Reflexu uctíme uspořádáním speciálního kulturního večera. Dnešní naší hvězdou je fotografka Markéta Luskačová.

Významná londýnská galerie Tate Britain uspořádala retrospektivní výstavu Markétě Luskačové. „Je možné, že jste o Luskačové nikdy neslyšeli. Je ale zářivým talentem. Přesto fotografka – stejně jako mnoho dalších umělkyň její generace – zůstala hlavním proudem nepovšimnutá,“ napsala kritička Rachel Spenceová z Financial Times.

Šedesát fotografií převážně svérázných postav na londýnských trzích – takový prostor věnovaný českému umělci prestižní galerií je skutečně něco výjimečného. To nás oslnilo! Markéta Luskačová, někdejší dvorní fotografka Divadla za branou, která v roce 1975 odešla do anglické emigrace, oslaví letos v srpnu pětasedm­desátiny.

Na ukázku z prací Markéty Luskačové se podívejte do galerie. Další snímky pak najdete na jejích webových stránkách.