Francouzští policisté zatýkají teroristu Michaëla Chiola po incidentu ve věznici.

Francouzští policisté zatýkají teroristu Michaëla Chiola po incidentu ve věznici. Zdroj: Profimedia

Pro islamisty potřebujeme Guantánamo. Fanatici nesplňují známky duševního zdraví

Na západě Francie v úterý zaútočil na dozorce a pak se i se svou partnerkou zabarikádoval v cele islámský terorista, sedmadvacetiletý Michaël Chiolo. Dostal třicet let za loupežnou vraždu devětaosmdesátiletého muže, který přežil i holocaust. Islamisty ne. Chiolo během útoku pobodal a vážně zranil dva dozorce. Islamisté mají mnoho společného s fanatiky minulých totalit.

Terorista ve francouzském vězení zaútočil na dozorce keramickým nožem, který nenajdou detektory kovu. Do věznice jej zřejmě pronesla Chiolova manželka. Útok byl tedy zjevně plánovaný a připravovaný. Podle webu Daily Mail Chiolo vyhrožoval, že má sebevražedný pás s trhavinou a že s manželkou zemřou jako mučedníci. Přijela ho zneškodnit zásahovka, ale měla to komplikované: v další části rodinné jednotky kriminálu byl jiný vězeň se svou přítelkyní, takže policie musela opatrně, aby neublížila jinému grázlovi.

Zacházení s „isty“ musí mít svá pevně daná pravidla, jinak vždy dojde k maléru. Zcela záměrně nepíšu s islamisty (i když se to na ně samozřejmě vztahuje také), ale s „isty.“ Tedy s extremisty, fanatiky a magory libovolného politického či náboženského přesvědčení. Nám běžným smrtelníkům je jednou z nejdůležitějších hodnot vlastní život a hodnotou nejvyšší pak životy našich žen a dětí. Hrdinům mezi námi je pak bližší nějaký obrovský, zásadní veřejný zájem než vlastní život. Málokdo z nás něco takového umí a má na to koule, ale když to někdo zvládne, stane se legendou jako Kubiš, Gabčík či Palach. Nikomu psychicky zdravému však není bližší jeho Věčná Pravda než život jeho ženy a dětí.

Nejen islamisté, ale i Hitler a Stalin

Fanatici nesplňují známky duševního zdraví. Mají vymyté mozky, jsou v hlubokém regresu. Takže „istům“ včetně islamistů je úplně jedno, když při obraně jejich Víry umře jejich žena či děti. Bombové útoky spáchané sebevražednými atentátníky-dětmi jsou běžnou rutinou džihádu meče.

K podobně zrůdnému a protivývojovému chování se samozřejmě neuchylují jenom islamističtí fanatici. Josef Stalin nevyměnil s nacistickým Německem vlastního syna, který ve válce padl do zajetí. Syn v německém zajetí zemřel, pravděpodobně následkem nesmírného strádání spáchal sebevraždu. Tatínkovi to bylo jedno.

Žádný komfort pro teroristy

Těsně před pádem nacistického režimu v Hitlerově bunkru spáchal sebevraždu jeden z největších nacistických zločinců Joseph Goebbels. Spolu s manželkou Magdou předtím zavraždili svých šest dětí, přestože je mohli předtím nechat odvézt do bezpečí do Británie.

Fanatikům – ať už nacistickým, komunistickým nebo islamistickým – jsou úplně lhostejné i životy vlastních dětí. Pokud je za jejich zločiny potrestáme vězením – jako toho francouzského teroristu – musíme je držet v podmínkách, které tomu odpovídají. Ne v komfortu „rodinného vězení“, ve kterém zneužijí vlastní ženu k pokusu o vraždu dvou dozorců, ale tak, jak je drží Američané na Guantánamu.