Letenky hledejte s předstihem

Letenky hledejte s předstihem Zdroj: profimedia.cz

8 rad, jak sehnat nejvýhodnější letenky. Kde hledat a na co si dát pozor?

Období shnánění letenek je tady, sezóna letních dovolených se totiž rychle blíží. Letenky se kvůli vysoké poptávce po letních termínech často vyšplhají až na dvojnásobné ceny. Kdo chce levné letenky, neměl by už nic odkládat. Pokud tedy přemýšlíte o cestě do zahraničí, už teď je ten správný čas hledat levné a hlavně nejvýhodnější letenky. Tady jsou rady, jak ušetřit a na co si dát pozor.

1. Letenky hledejte s předstihem

Je dobré si cestu naplánovat s delším předstihem, který se ale může lišit v závislosti na dopravci, destinaci a turistické sezóně. „Výhodné letenky doporučujeme hledat s předstihem, a to v řádech měsíců. Klasické letenky zpravidla kolem tří měsíců, nízkonákladové klidně i více jak šesti,” říká říká Josef Trejbal, ředitel společnosti Letuška.cz.

2. Více přestupů, nižší cena

Cenu ovlivňuje i počet přestupů a jejich délka. Jste-li ochotni snést více přestupů a déle čekat, můžete se dostat na nižší cenu.

3. Sledujte okolní letiště

Dalším tipem je sledovat okolní letiště, kde společnosti mohou zrovna nabízet výrazně výhodnější letenky. Je však potřeba důkladně zvážit náklady spojené s přesunem na toto letiště.

4. Akční nabídky letenek

Pokud máte vybranou konkrétní destinaci, kontrolujte akční nabídky prodejců letenek. Ty snižují cenu letenek například v případě, že do destinace zavádějí nové spoje či linky.

5. Vedlejší destinace

Ušetřit řádově i několik tisíc lze také, když si pořídíte výhodnější letenku do vedlejší destinace a následně do té cílové dojedete vlakem či autobusem. I zde však je nutno dobře spočítat celkové náklady.

6. Levné letenky nejsou zadarmo

Levná letenka je fajn, ale nikdy to pro vás nesmí být jediné kritérium. Cena totiž může zahrnovat různé věci. „Pokud jde o Evropu, většinou je nízká cena letenky na úkor povolené velikosti zavazadel. U nejlevnějších letenek vám bude chybět i občerstvení zdarma. Zavazadla k odbavení či jídlo na palubě se dají dokoupit na letišti či palubě, ovšem vyjde to podstatně dráž. Někdy je proto výhodnější rovnou zvolit vyšší tarif, ve kterém jsou tyto atributy již zahrnuty,“ radí Trejbal.

7. Letenka za chybnou cenu

V souvislosti s levnými letenkami se také často skloňují takzvané error fares neboli špatně nahrané tarify. Ty se dají dobře odhalit především na dálkových trasách, kdy je letenka třeba o 50 procent levnější než druhá nejlevnější v pořadí, nebo u vyšších tříd, kdy třeba Business letenka na Havaj stojí jen 15 tisíc korun. Letecké společnosti tyto chybné ceny ale v poslední době většinou ruší a vrací za ně peníze.

8. Nerefundovatelné letenky

Může se vám stát, že narazíte na levnější letenku, než jakou jste si již koupili. Ne vždy se vám původní vyplatí stornovat. Stále více letenek je nerefundovatelných. To znamená, že cestující může přijít i o tisíce korun, nebo dokonce o plnou cenu letenky. Před zakoupením si proto vždy pečlivě přečtěte podmínky letenky, ve kterých je vše podrobně popsané.