Virus HIV

Virus HIV

Virus HIV se znovu podařilo zlikvidovat transplantací kostní dřeně. Přečtěte si o 38leté historii AIDS

Vědcům v Británii se zřejmě podařilo transplantací kostní dřeně zbavit dalšího nemocného viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Případ, který ještě není označován jako vyléčení a který odborníci považují za další krok k hledání léku, je jedním z dnešních témat čtyřdenní vědecké konference v Seattlu a informoval o něm i odborný žurnál Nature. Projděte si zásadní milníky historie nemoci i její léčby.

5. června 1981 - Americký lékař Michael Gottlieb publikoval v časopise Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí v Atlantě článek s názvem Pneumocystová pneumonie - Los Angeles. V něm poprvé popsal dosud neznámé smrtelné onemocnění, jež se u pěti amerických homosexuálů projevilo vzácnou formou zápalu plic.

Srpen 1982 - Choroba přenášená pohlavním stykem, nakaženou krví nebo z matky na plod dostala označení AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, česky syndrom získaného selhání imunity).

20. ledna 1983 - Francouzští vědci z Pasteurova ústavu Luc Montagnier, Françoise Barréová-Sinoussiová a Jean-Claude Chermann izolovali virus způsobující nemoc AIDS, později pojmenovaný HIV.

20. května 1983 - Montagnier publikoval v americkém časopise Science článek o objevu viru HIV.

23. dubna 1984 - Američan Robert Gallo z Národního ústavu zdraví ve Washingtonu, který se také podílel na izolaci viru, ohlásil objev původce nemoci a podal též patentovou přihlášku. O prvenství objevu vzplanul spor, který byl vyřešen v březnu 1987 mimosoudní dohodou o rozdělení příjmů z prodeje testů AIDS. 

2. října 1985 - Na AIDS zemřela v USA první celebrita, herec Rock Hudson. Později nemoci podlehl také například zpěvák Freddie Mercury (1991) či ruský tanečník Rudolf Nurejev (1993).

25. července 1986 - Světová zdravotnická organizace (WHO) zavedla jednotné označení pro virus - virus lidské imunodeficience (Human Immunodeficiency Virus, HIV). Byly rozlišeny typy HIV-1 a HIV-2.

13. března 1986 - V USA byl objeven první lék proti AIDS, azidothymidin (AZT), který zpomaloval postup viru.

1987 - V někdejším Československu zemřel první člověk na AIDS. Od roku 1985 v ČR zemřelo na tuto nemoc 434 lidí.

20. března 1987 - V USA byla zahájena léčba pomocí AZT; byla však drahá a měla mnoho vedlejších účinků.

1. prosinec 1988 - WHO poprvé vyhlásila 1. prosinec Světovým dnem boje proti AIDS.

1991 - Počet nakažených či nemocných překročil deset milionů.

1996 - Byl zřízen Program OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS, o jehož vytvoření rozhodla WHO v květnu 1993. Byla zavedena nová kombinovaná terapie, takzvaná tri-terapie, která zpomaluje množení viru v těle. V USA poprvé klesl počet obětí.

Únor 1999 - Mezinárodní tým vědců označil jako původce AIDS jednoho z druhů šimpanzů v západní Africe. Šimpanz je nositelem viru po tisíciletí, aniž se kdy nakazil chorobou AIDS.

Listopad 1999 - Zpráva WHO a Organizace spojených národů pro boj s AIDS (UNAIDS) uvedla, že od začátku epidemie se infikovalo 50 milionů lidí, 16 milionů z nich zemřelo.

2001 - Na trh byl uveden lék Viread, který snižuje hladinu HIV až o 20 procent a na jehož vývoji se podíleli čeští vědci z týmu Antonína Holého z Akademie věd (už v roce 1996 si Holého vědci připsali úspěch v boji proti AIDS s lékem Vistide).

2007 až 2008 - Lékaři v Berlíně transplantovali při léčbě leukemie kostní dřeň Američanovi Timothymu Rayi Brownovi. Transplantáty pocházely od dárce, který měl genetickou mutaci, kvůli níž byly jeho krevní buňky imunní vůči viru HIV. Nová kostní dřeň podle všeho "berlínského pacienta" zbavila viru HIV, který postupně zmizel z jeho těla, přestože Brown už nebral léky proti této nákaze.

Říjen 2008 - Barréová-Sinoussiová a Montagnier, kteří izolovali virus způsobující AIDS, získali Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii.

2009 - Virologové identifikovali novou variantu viru HIV-1; objevila se také nová experimentální vakcína proti HIV.

16. července 2012 - V USA byl schválen lék Truvada jako prevence nákazy HIV v rizikových skupinách obyvatel. Farmaceutická firma při jeho vývoji využila výsledků výzkumu profesora Holého.

2017 - Poprvé byla podle UNAIDS léčena více než polovina pacientů. Na HIV od roku 1981 zemřelo zhruba 35,4 milionu lidí.

5. března 2019 - Vědci oznámili, že se jim zřejmě podařilo transplantací kostní dřeně zbavit dalšího nemocného viru HIV. Případ Londýňana, který nevykazuje žádné známky viru ani po 18 měsících od vysazení antivirotik, není ještě označován jako vyléčení. Odborníci jej ale považují za další krok k hledání léku.