Data levně.

Data levně. Zdroj: TMBK

Jak nám lžou mobilní operátoři: Překladový slovníček reklamních klišé

Abyste se zorientovali ve složité reklamní hantýrce tuzemských mobilních operátorů, nabízíme vám stručný překladový slovník nejčastěji používaných frází. Na rozdíl od služeb mobilních operátorů můžete náš slovníček užívat volně, neomezeně dlouho, a dodatečně nám dokonce ani nemusíte nic platit.

Přátelský mobilní operátor

Je dobré si uvědomit, že i sebepřátelštější operátor není operatér. Operátor nikoho neléčí. Od doktora Štrosmajera se liší tím, že se nehrabe ve vašem těle, ale ve vaší peněžence. A taky: nemocnice vás vysype domů, jakmile je to jen trochu možné, protože má nedostatek lůžek, zato operátor vám v odchodu brání i několik týdnů, ačkoli jste zcela zdráv.

Přijďte k nám do prodejny!

Poradíme vám, jak co nejefektivněji odklonit vaše finance na náš účet. Myslíte si, že padesát GB dat, wi-fi v autě ani výhodné volání do Afriky nepotřebujete? Potřebujete! Přijďte a my vám vysvětlíme proč.

Balíček s neomezenými daty

Historici tvrdí, že odpudivější než data českých operátorů jsou pouze 15. březen a 21. srpen. Tak například: na konci strany 48 vaší smlouvy je miniaturním písmem uvedeno, že po spotřebování několika gigabytů si za každý další budete muset připlatit. Reklama ale vlastně nelže: Připlácet data můžete vskutku neomezeně.

Neomezená data nabídne i Vodafone, O2 slibuje revoluční novinku >>>

Výhodná roční smlouva

Takovou podepíšete a za rok, až budete mít v hlavě sesumírované, jakou novou smlouvu byste chtěli, vám zapípá SMS: „Vaše smlouva byla automaticky prodloužena o rok.“ A za rok znova. Perpetuum mobile operatores.

Roaming byl zrušen

Nebyl! Ano, na dovolené v Chorvatsku tohle tvrzení funguje. Pokud se ale jednou zapomenete a zavoláte zahraničím přátelům s nečeským číslem, připravte se na rozbíjení pořádně vypaseného prasátka.

Volání z kreditu je mimořádně výhodné!

Kreditní karta je bezesporu výhodná. Pro operátora. A pokud má operátor smysl pro humor (a operátoři jej mají), ještě vám váš kredit ukradne. To když dost často nevoláte nebo nedobíjíte.

Rychlý internet zcela bez výpadků

Váš domácí rychlý internet potěší především majitele okolních restaurací. Kvůli výpadkům signálu do nich začnete chodit na wi-fi a na pivo mnohem častěji než dřív.

Férová nabídka

Fair play si každý představujeme jinak. Férová nabídka se většinou stává skutečností až ve chvíli, kdy operátorovi hrozíte odchodem a držíte při tom v ruce kladivo. Pak třeba usmlouváte neomezený tarif ze sedmi set na pětistovku.

Limitovaná nabídka

Je totéž co speciální nabídka. Nabídka, na kterou nelze nereagovat, protože operátor vyvolá zdání, že může zmizet. Ovšem nikdy nezmizí, pouze se z limitované nabídky stane speciální nabídka, a naopak.

Individuální sjednávání cen

Arabský trh, který nám není příliš vlastní: pohrůžky odchodem od operátora za lepšími podmínkami a nedůstojná, většinou telefonická jednání, během nichž blufujou – ne-li přímo lžou – i pravdomluvní lidé.

Zlepšovat služby

Zdražovat služby.

Zdarma pro všechny

Ano, je to pravda. Kromě výjimek uvedených v dodatku smlouvy číslo dvě, odkazující na index pod čarou, který říká, že „zdarma pro všechny“ platí jen pro čísla končící sudými čísly zákazníků v Severočeském kraji a lichými čísly zákazníků v kraji Jihočeském.

Neomezený tarif pro celou rodinu

Ve variantách Standard, Extra a Giga. Tři téměř neomezené možnosti, jak zruinovat rodinný rozpočet.

Pouze v e-shopu

Pozor! Většinou jde o natolik výhodnou nabídku, že by pracovníky kamenných prodejen vystavila fyzickému násilí rozzuřených zákazníků.

Podnikatel

Podnikatel je člověk, který podniká a má o zhruba polovinu levnější volání než obyčejní lidé.

Váš „tarif na míru“ nahradíme modernějším řešením

Že se jedná o zdražení, zjistíte až z textu na stránce plné malých písmenek, kde není ani slovo o tom, že by se změnou měl souhlasit i zákazník.

Polsko

Geograficky sousedící, cenově velmi vzdálená země.

Hory

Oblíbený pachatel, rádi se na něj vymlouvají i ministři dopravy. Výmluvy se týkají toho, že je u nás příliš mnoho hor, které zneprůchodňují signál a prodražují tím volání. Zajímaly by nás tarify v Nepálu.

Specifická mobilní síť

Může za drahé tarify a vůbec všechno. Podobně jako Bůh.

Máme stoprocentní pokrytí

Obecně platí, že pokud operátor myslí i pokrytí sněhem – je to pravda.