V České republice jsou ženy ve své práci nejspokojenější

V České republice jsou ženy ve své práci nejspokojenější Zdroj: pixabay

Velké překvapení: Podle žebříčku jsou cizinky s prací nejspokojenější v Česku. Jaké jsou důvody?

Magazín Forbes zveřejnil žebříček nejlepších a nejhorších míst k práci, který vyšel z výzkumu společnosti InterNations. Pořadí se zaměřuje na práci v zahraničí, tedy jak se v té které zemi daří cizincům. Zatímco v celkovém pořadí se Česká republika umístila na 3. místě, pokud se jedná pouze o ženy, je podle InterNations na špici. Společnost do výzkumu zahrnula 57 zemí.

„Česká republika v pořadí neustále stoupá nahoru. Zatímco v roce 2015 byla až 26., teď jsou tam ženy ze zahraničí ve své práci ze všech zemí nejspokojenější,“ konstatuje Kathrin Chudoba z InterNations. Ženy, které přijely do Česka za prací, byly spokojenější než muži ve všech oblastech: bezpečnost práce (78 % vs. 66 %), pracovní vyhlídky (73 % vs. 63 %), vyváženost pracovního a volného času (79 % vs. 78 %).

Nejhůře naopak dopadlo Řecko v těsném závěsu s Itálií. „Více než polovina žen pracujících v těchto dvou zemích hodnotí své pracovní vyhlídky negativně,“ upřesňuje Chudoba výsledek. Na rozdíl od České republiky Řecko příliš progresivní není, na posledním místě se drží už čtvrtý rok po sobě. Až 37 % žen pracujících v Řecku hodnotilo svou spokojenost nejhorším možným způsobem.

Pokud přemýšlíte o americkém snu, USA nedopadly v žebříčku nijak zvlášť oslnivě, navíc vykazují velký rozdíl mezi spokojeností mužů a žen, a to hlavně v oblasti pracovních vyhlídek. Z žen, které se vydaly za prací do Spojených států, je pokojených jen 53 %. Největší jistotu pro práci v zahraničí představují Norsko, Dánsko, Lucembursko a Nový Zéland, které se umístily v první desítce už čtvrtý rok v řadě.

10 nejlepších zemí, kam může žena vyjet za prací

  1. Česká republika
  2. Bahrajn
  3. Tchaj-wan
  4. Norsko
  5. Dánsko
  6. Lucembursko
  7. Nový Zéland
  8. Nizozemsko
  9. Malta
  10. Austrálie

10 nejhorších zemí, kam může žena vyjet za prací:

  1. Řecko
  2. Itálie
  3.  Srbsko
  4. Argentina
  5. Turecko
  6. Barma
  7. Jihoafrická republika
  8. Rumunsko
  9. Kuvajt
  10. Egypt