Demonstrace Fridays for Future v německém Hamburku

Demonstrace Fridays for Future v německém Hamburku Zdroj: ČTK

Studenti se kvůli klimatu chystají za školu. Mohou si ale nakálet do vlastního hnízda

Seskupení českých středoškoláků vydalo prohlášení, kterým se přidávají k mezinárodnímu studentskému boji za klima. V pátek 15. března nepůjdou prý do školy, ale vyjdou demonstrovat do veřejného prostoru. Naši teenageři se tak připojí ke globální mládežnické stávce za klima Fridays for Future inspirované studentkou Gretou Thunbergovou, která stávkuje již několik měsíců. Na jednu stranu je správné, že se mladí lidé zajímají o správu věcí veřejných, ale současně v jejich konání vidím jeden velký problém. A to pokrytectví.

Veškerá komunikace mladých aktivistů je vedena stylem: Politici zanedbali, politici nám zničili planetu, kvůli politikům hrozí zkáza klimatu a přírody. Nemohu se ubránit dojmu, že mladí lidé po vzoru mnoha generací před nimi opět hází vykutáleně odpovědnost na jiné. Za vše můžou zlí politici, ostatně ti, které zvolili jejich rodiče.

Uvědomují si demonstranti všechny souvislosti?

Pokud chce někdo zachránit planetu – měl by začít se snížením spotřeby zejména u sebe. Kdyby junioři například vydali prohlášení, že budou nosit deset let stejné oblečení a nebudou si kupovat nové, a následně to dodrželi, tak bychom si mohli říct – tihle to myslí se záchranou planety opravdu vážně. Onehdy jsem viděl partu středoškolaček, jak se ušklíbala nad starší ženou v obnošených šatech. Špitaly si: „Takhle oblečená ve starých hadrech bych nechtěla chodit.“ Uvědomují si, že rekordní spotřeba textilu, který se zpravidla převáží přes půl planety, vede mimo jiné k tomu, proti čemu protestují? Půjdou i tyto osoby v pátek demonstrovat proti zlým a líným politikům, kteří jim zničili klima a planetu?

Bral bych také, pokud by šli mladí lidé proti trendům a výrazně by omezili cestování. Vždyť máloco nechá na klimatu takový šrám jako let letadlem, ale i ostatní druhy dopravy hodně zatěžují přírodu. Ovšem když se podíváte na instagramové profily mladých, většinou se naopak chlubí, kde všude již byli nebo kam by chtěli letět. Půjdou i tito lidé demonstrovat za záchranu klimatu?

Samozřejmě nejde jen o cestování a oblékání. Příkladů, kdy za svůj životní styl více či méně platíme poničením klimatu a přírody, lze uvést stovky.

Dláždění cesty k dalším daním a regulacím

Pokud by akce vedla k úspěchu, může se paradoxně otočit proti mladým. Například tím, že politici zavedou různé nové ekologické daně a omezení a milým dorostencům (a nejen jim) zdraží vše – nejen citované cestování a oblečení. Popravě řečeno nevím, co jiného než další daně a regulace by politici mohli vymyslet? Možná kdyby si to mládežníci uvědomili, tak by jich do ulic vyšlo 15. března mnohem méně.

A za pár let třeba jejich mladší kamarádi vyjdou demonstrovat za zrušení ekologických daní, které prosadili jejich starší kolegové studenti. Nebude se jim totiž líbit, že džíny, které dříve (myšleno v roce 2019) stály osm stovek, jsou nyní k dostání za 4 tisíce a o levných letenkách se jim může jen zdát.

Tak to na světě chodí, vždy je něco za něco. Klidně si demonstrujte, ale uvědomte si řádně a včas, že každý rub má i svůj líc.

Autor textu je právník.