Ministryně financí Alena Schillerová.

Ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: Blesk

Ministryně financí Alena Schillerová v rozhovoru pro Blesk Zprávy
Alena Schillerová: Nový dluhopis Republika má svůj certifikát
Ministryně financí Alena Schillerová na sněmu ANO s Andrejem Babišem (17. 2. 2019)
Alena Schillerová, ministryně financí.
Ministryně financí Alena Schillerová vystoupila v Praze na tiskové konferenci k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018 (3. 1. 2019)
7
Fotogalerie

Schillerová předvedla, jak nedělat daňovou reformu. Rozlobila své spolustraníky a nahrála Kalouskovi

Ministryně financí Alena Schillerová z ANO dokázala, co všechno se dá najednou dokázat. Svým návrhem, kterým by břímě zdravotního pojištění ještě větší měrou hodila na zaměstnance a živnostníky, pochopitelně mnohé z dotčených nepotěšila. Zároveň vyvolala odpor u opozice i u koaličních partnerů. Nevoli vyjádřil dokonce i její stranický kolega, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.A tak ambici, s níž se chtěla pustit do tak radikální daňové reformy, vyměnila za skromnější cíl: „Trvám na tom, abychom tu debatu dokončili,“ uvedla poněkud rezignovaně v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Ne, že bychom daňovou reformu nepotřebovali. A že by se nedalo uvažovat i o změnách v placení zdravotního pojištění – s ministryní Schillerovou lze souhlasit v tom, že současný model není zcela transparentní. Těžko si ale představit horší způsob, jak na to jít, než je tenhle. Tedy pokud nebylo cílem ministryně svůj nápad „odstřelit“ už v počátku, protože to jediné by dávalo smysl.

Osud živnostníků Babišovu vládu nepálí

Urputnost a obětavost přitom ministryni financí nechybí. Kvůli účasti v nedělní televizní debatě dokonce přijela o den dříve z hor, i když tam byla s čtyřletým vnoučkem – jak se sama veřejně politovala. Teď to ale vypadá, že z jejího nápadu nezbude víc než cár papíru a mediální potrava pro její koaliční souputníky a opoziční soupeře.

A že nedojde ani na rušení superhrubé mzdy, kterou v jednu chvíli během televizní debaty označila za „nesmysl“, jen aby vzápětí prohlásila, že bez schválení reformy jako celku „jí to nedává smysl“ (myšleno rušení superhrubé mzdy). Na odkladišti marných politických nápadů tak nejspíš skončí i její marné ujišťování, že zdravotní pojištění by se zvýšilo jen „mírně“ a že by na tom ve finále zaměstnanci „vydělali“. To, že by to odskákali zvláště mnozí živnostníci, šéfku státní kasy zjevně příliš nepálí – a u ministryně vlády Andreje Babiše to ani příliš nepřekvapí.

Politická odvaha jako nedostatkové zboží

Aleně Schillerové se nicméně něco podařilo – dát možnost zviditelnit se jejímu nedělnímu spoludebatérovi, bývalému ministru financí Miroslavu Kalouskovi. A připomenout, že jeho TOP 09 potácející se na hranici volitelnosti tu stále ještě je. Ten dokonce dostal možnost přijít i s protinávrhem, který naopak počítá se zvýšením plateb za státní pojištěnce.

Pokud by něco v systému zdravotnictví mělo smysl, bylo by to zvýšení spoluúčasti na úkor státem nařízeného pojistného. K tomu by ale musel někdo najít politickou odvahu. A když si člověk vzpomene, jaké haló způsobilo pouhé zavedení třicetikorunového poplatku u doktora, asi jen těžko může něco takového očekávat. Nezbývá tedy, než – slovy Aleny Schillerové – „dokončit debatu“ a jít k další báječným nápadům.