Tornádo za sebou podle šerifa zanechalo pruh zdevastované země v délce několika kilometrů a o šířce až 400 metrů.

Tornádo za sebou podle šerifa zanechalo pruh zdevastované země v délce několika kilometrů a o šířce až 400 metrů. Zdroj: Twitter

V USA řádí tornáda. Zůstává po nich zdevastovaná země, katastrofální škody a nejméně 22 mrtvých

Pravděpodobně úder tornáda si v americkém státě Alabama v neděli vyžádal nejméně 22 obětí včetně dětí a neupřesněný počet zraněných, z toho několik vážně. Aktualizovanou bilanci oznámil šerif nejhůře postiženého okresu Lee County Jay Jones. Počet mrtvých podle něj nejspíš ještě poroste, protože někteří lidé jsou stále pohřešováni.

Pátrání ale záchranáři po setmění přerušili, neboť vzhledem k množství sutin je to nebezpečné. Pokračovat v něm budou za rozbřesku. Materiální škody označil Jones v rozhovoru s tiskem za "katastrofální".

Záběry z Alabamy ukazují poškozené nebo zcela zničené rodinné nebo mobilní domy a popadané stromy, na mnoha místech nefunguje elektřina. Živel za sebou podle šerifa zanechal pruh zdevastované země v délce několika kilometrů a o šířce až 400 metrů. Na místě zasahují desítky záchranářů, pomáhají jim drony osazené termokamerou a speciálně cvičení psi.

Největší spoušť po tornádu podle amerického tisku zůstala v obci Beauregard, která leží asi 95 kilometrů východě od metropole státu Montgomery. Některá americká média uvádějí, že oblast možná zasáhlo hned několik tornád krátce po sobě.

Dejte na sebe pozor

Televize CNN na svém webu píše, že tornáda pustošila nejen Alabamu, ale také sousední Georgii. Z tamního městečka Talbotton, ležícího v zemědělské oblasti, je pravděpodobně po úderu tornáda hlášeno několik lehce zraněných a poškozené domy. Televize odvysílala záběry budov se strženými střechami, převrácených aut a všudypřítomných trosek. Tornádo je hlášeno také z města Cairo.

Varování před silnými rotujícími větrnými víry platí také pro další části Alabamy, Floridu a Jižní Karolínu, neboť přes jihovýchod USA přechází silný bouřkový systém. 

Americký prezident Donald Trump na twitteru vyzval obyvatele Alabamy, aby na sebe dali pozor. "Rodinám obětí a zraněným: Bůh vám všem požehnej," dodal.