Jan Hamáček na 41. sjezdu ČSSD obhájil post předsedy strany.

Jan Hamáček na 41. sjezdu ČSSD obhájil post předsedy strany. Zdroj: Blesk

Bohumil Pečinka: Hamáček na sjezdu ČSSD centralizoval moc a upevnil svou pozici pro souboj s Babišem

Jak je možné, že staronový předseda ČSSD Jan Hamáček drtivě dominoval na 41. sjezdu ČSSD a zcela si ho podmanil? Bylo velkou frajeřinou pozvat na sjezd Miloše Zemana. Bezpečně vím, že ani nejbližší prezidentovi spolupracovníci a lidé z prozemanovské platformy Zachraňme ČSSD nevěděli, co chce prezident Zeman na sjezdu v Hradci Králové vlastně říct. Mohl skutečně říct cokoli, jen nikdo nepředpokládal, že podpoří Hamáčkovo vedení.

Zeman jako starý šachista ví, že v jeho zájmu není slabá ČSSD (a KSČM), která se nedostane do Evropského parlamentu a bude se potácet v chronické politické krizi. To by pozvedlo ještě výš Andreje Babiše a relativně posílilo pravici. I proto řekl zcela jasně: Budu ČSSD volit.

Výmluvy na předchozí vedení už fungovat nebudou

Hamáčkův silný mandát vyplývá i z toho, jak sjezd odhlasoval jeho radikální změny stanov. Je to poučná lekce, kdy si třetina kaprů v sále vypustila svůj vlastní rybník kvůli zrušení ústředního výkonného výboru. Tolik moci nemá, kromě Babiše a Okamury, žádný předseda parlamentní strany. Od této chvíle se Hamáček nemůže tvářit, že do krize dostalo ČSSD jeho předchozí vedení. Teď už to bude jen o úspěších nebo neúspěších Jana Hamáčka.

Novými stanovami Hamáček centralizoval moc, zúžil vedení strany, zlevnil její chod a možnosti zasahování do různých dějů. Krok číslo jedna má za sebou, teď musí udělat ještě další nezbytný krok – dobré úmysly přetavit do paragrafů zákonů a vůbec do přesvědčivosti v politickém vystupování. To už bude těžší. Hlavně v konfrontaci s Andrejem Babišem, který převzal podstatou část voličské základny ČSSD.

Hamáček získal v předsednických volbách 86 procent hlasů. Jsou to hlasy pro vyvedení někdejší třicetiprocentní strany z její nynější krize.

Postupné otáčení programovým kormidlem

Základ téhle krize spočívá v tom, že ČSSD zradila své tradiční levicové voliče a jejich zájmy, a vyměnila je za evropská progresivistická témata. Hamáček si toho začíná být vědom a otáčí programovým kormidlem. Ve svém předsednickém projevu to v různých obměnách řekl jasně: ČSSD se musí orientovat na sociální práva lidí. Přitom neřekl ani slovo na obhajobu politiky jakou reprezentovalo předchozí Sobotkovo vedení. Statutární místopředseda Roman Onderka pak dodal: Naši hlavní voliči musí být chudí, senioři a handicapovaní. Nebereme práva menšinám, ale základem soužití musí být klasická rodina.

Rýsuje se tedy před ČSSD skvělá budoucnost? Volební chování lidí má velkou setrvačnost, a když volič od nějaké strany odejde, většinou se k ní vrací až po zklamání se svou „novou“ stranou.

To bude i blízká budoucnost ČSSD, která si na větší vzestup bude muset ještě počkat. Předseda Hamáček má ale už rozhodně všechny páky na to, aby tenhle proces urychlil.