Prezident Miloš Zeman se na sjezdu ČSSD zdraví s předsedou strany Janem Hamáčkem.

Prezident Miloš Zeman se na sjezdu ČSSD zdraví s předsedou strany Janem Hamáčkem. Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Bohumil Pečinka: Nečekané zásnuby ČSSD se Zemanem

Tohle málokdo čekal. Miloš Zeman přijel na sjezd sociální demokracie a byl plný vstřícnosti a lásky vůči straně, kterou v posledních letech jen peskoval. Dokonce prohlásil, že pro ni bude on i jeho manželka v následujících volbách hlasovat.

Mohlo by se říct: je v tom kus nostalgie, protože svůj projev měl v sálu na Střelnici, kde se v roce 1993 stal poprvé předsedou ČSSD.

Stejně jako tehdy, i dnes měla sociální demokracie kolem sedmi procent. Tři roky nato (1996) získala ve volbách už 26 procent. Čeká něco podobného na současnou sociální demokracii?

Nezapomínat na zájmy většin

Miloš Zeman v úvodu svého projevu pochválil ČSSD, že vstoupila do Babišovy vlády, jak jim to před rokem ve stejném sále doporučoval. Ve druhé části doporučil, aby vedení ČSSD ve snaze o ochranu menšin nezapomínalo také na zájmy většin.

Jediným kritickým momentem byl zastřený útok na ministra zahraničí Petříčka, který bude usilovat o místopředsednickou funkci.

Prezident Zeman poukazoval na jeho blamáž během říjnových voleb na Praze 7, kdy ČSSD propadla a on se nedostal ani do zastupitelstva.

Zajímavé bude sledovat, co se za těmito zásnubami skrývá a v čem bude muset Hamáčkova skupina vyjít prezidentovi vstříc.

Hvězdou odpoledne Maláčová

Po Zemanově projevu následovalo představení programu ČSSD. Hvězdou dopoledne se určitě stala ministryně práce a sociálních věcí Maláčová, která má – podle reakcí v sále – zřejmě místopředsednické místo jisté.

Ústup od politiky orientace ČSSD na liberální voliče a ochranu zájmů menšin naznačoval sjezdový výrok současného – a zřejmě i budoucího statutárního místopředsedy – Romana Onderky, že „senioři byli, jsou a budou naší prioritou“. Není jasné, zda to byla jen rétorika, nebo dlouhodobější trend v orientaci ČSSD.

Důležitým momentem odpoledního jednání pak bude, jestli delegáti schválí předsedovi Hamáčkovi ambiciózní změny stanov, které mají za cíl dynamizovat ČSSD. Pokud se tak stane, bude to jeden z mála momentů v politických dějinách, co si zhruba třetina stranických kaprů vypustí rybník. Otázkou je, zda ČSSD zbývá něco jiného než se pokusit o jakoukoli změnu, jakoukoli změnu.