Prezident Zeman na 41. sjezdu ČSSD (1.3.2019).

Prezident Zeman na 41. sjezdu ČSSD (1.3.2019). Zdroj: Blesk

Prezident Zeman na sjezdu ČSSD prozradil, koho bude volit v příštích volbách

Prezident Miloš Zeman bude v květnových evropských volbách volit sociální demokraty. Své rozhodnutí jim oznámil dnes na sjezdu v Hradci Králové. Uvedl, že to považuje za svůj dárek straně. Někdejší předseda ČSSD doufá, že jako etablovaná strana ČSSD získá v hlasování důstojné místo a nenechá se zahanbit novými subjekty, například Piráty.

Zeman také v Hradci Králové zpochybňoval současné nízké preference sociálních demokratů. Uvedl, že výzkumníky veřejného mínění považuje za obchodníky s deštěm. ČSSD může podle prezidenta spoléhat na široký okruh voličů, který vedle zaměstnanců zahrnuje také důchodce. Na tuto většinu podle něj ČSSD zapomínala, když dávala přednost liberálním voličům a menšinám.

Prezident v úvodu zhruba desetiminutové řeči připomenul, že před rokem sociálním demokratům doporučil vstoupit do vlády s hnutím ANO. Líbilo se mu, že sociální demokraté k této otázce uspořádali referendum i jeho výsledek. Ukázalo se podle něj, že rozhodnutí bylo správné a už přineslo výsledky, například zrušení prvních tří dnů neproplácené nemoci, takzvané karenční doby.

"Podobně, jako se říkalo, že největší tajemství atomové bomby spočítá v tom, že ji lze vyrobit, největší tajemství ČSSD spočívá v tom, že umí, když se chce, ze sedmiprocentní strany zdvihnout a dokáže vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem," konstatoval prezident.

Nikdo podle Zemana nemá tak velký potenciál růstu jako ČSSD. Dodal, že jde o miliony zaměstnanců, jde o důchodce. "Na tyto voliče jste zapomněli a odehnali jste je od sebe," uvedl s tím, že někdy měl dojem, že ČSSD je spíše spoluorganizátorem pochodu sexuálních menšin Prague Pride. Prezident řekl, že nemá nic proti menšinám v programu, ale nesmí zapomenout na většinu.

Po úvodním proslovu Zeman sjezd hned neopustil, sedl si na podiu vedle předsedy Jana Hamáčka a sledoval vystoupení vrcholných představitelů ČSSD.