Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Růst české ekonomiky se podle zpřesněných dat zpomalil na 3 procenta

Zpřesněná data potvrdila loňské zpomalení růstu české ekonomiky na 3,0 procenta z předloňských 4,5 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Statistici ale mírně upravili odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) za samotné čtvrté čtvrtletí. Podle předběžného odhadu z února činil meziroční růst 2,9 procenta, zatímco podle dnešních informací dosáhl jen 2,8 procenta.

I navzdory snížení odhadu růstu bylo poslední čtvrtletí jedním z nejsilnějších období loňského roku. Výraznějšího meziročního posílení dosáhlo české hospodářství jen v prvním čtvrtletí, kdy růst činil 4,2 procenta.

K celoročnímu růstu tuzemské ekonomiky v roce 2018 přispěla podle statistiků domácí poptávka, a to hlavně investice. Loni směřovaly investice zejména do staveb, strojního vybavení či dopravních prostředků.

Ve srovnání s rokem 2017 byl však loňský růst ekonomiky pomalejší jak z pohledu celého roku, tak za samotné čtvrté čtvrtletí. V posledním čtvrtletí roku 2017 totiž HDP vzrostl meziročně o rovných pět procent.

V mezičtvrtletním srovnání stoupl HDP ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 0,9 procenta, což byl nejvýraznější mezičtvrtletní růst za celý rok. "V průběhu roku docházelo k mírnému zrychlování mezičtvrtletního růstu. Nejvíce přispěla domácí poptávka, zejména investice. Rostly jak investiční výdaje podniků do strojního vybavení, domácnosti více investovali do bydlení a zvýšily se také vládní investice do dopravní infrastruktury," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.