Zeman diskutuje s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem na schůzce B9 v Košicích

Zeman diskutuje s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem na schůzce B9 v Košicích Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček

Zeman na schůzce s kolegy z NATO obhajoval misi v Afghánistánu

Český prezident Miloš Zeman při dnešní schůzce s kolegy z dalších osmi členských zemí NATO ze střední a východní Evropy obhajoval alianční misi v Afghánistánu. Na twitteru to uvedl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák, který se setkání v Košicích na východě Slovenska účastnil.

Podle Zemana by opuštění Afghánistánu vedlo k vytvoření inkubátorů nových teroristů. Misi NATO v této asijské zemi český prezident označil za skutečné činy, za něž se někdy platí ta nejvyšší cena, kterou jsou lidské životy.

Od května 2007, kdy zemřel první z nich, zahynulo v Afghánistánu 14 českých vojáků; celkové statistiky uvádějí přes 3500 zahraničních vojáků, kteří v Afghánistánu padli, z toho více než 2400 Američanů.

Americký prezident Donald Trump na konci ledna oznámil, že USA stáhnou z Afghánistánu své jednotky, pokud se podaří dosáhnout mírové dohody s islamistickým hnutím Tálibán. V Afghánistánu je nyní v rámci mise NATO Rozhodná podpora asi 14.000 amerických vojáků; českých vojáků v zemi podle českého ministerstva obrany působí 350.

Další kolo mírových rozhovorů mezi Tálibánem a americkými vyjednavači bylo dříve v tomto měsíci svoláno do Kataru. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že český prezident na dnešním summitu označil jednání s Tálibánem za riskantní.

Hlava českého státu se podle Jindráka také vyslovila proti rozdělování NATO na východní či jiná křídla, NATO musí podle něj zůstat celistvé a jednotné.

Prezidenti zúčastněných zemí na schůzce hovořili také o bezpečnostní situaci v Evropě a v jejím sousedství. "Vnímání hrozeb je u každé země různé. Až 70 procent obyvatel Estonska vnímá Rusko jako svou bytostní hrozbu, zatímco v Maďarsku je to jen 26 procent," řekl novinářům slovenský prezident Andrej Kiska. Zopakoval, že právě v době míru je třeba investovat do zajištění bezpečnosti zemí a jejich občanů.

Kiska také upozornil na hybridní hrozby. "Vidíme pokusy z Ruska ovlivňovat naše volby. Kromě toho nastal nový fenomén, a to fenomén technologií, diskuse kolem (společnosti) Huawei," uvedl Kiska.

Čínská telekomunikační firma Huawei čelí kvůli obavám ze špionáže čelí restrikcím na některých západních trzích včetně Spojených států.

Na schůzku do Košic přijeli vrcholní představitelé zemí takzvané bukurešťské devítky, které geograficky patří k východnímu křídlu NATO.