Náplavka ožila farmářskými trhy. K dostání tu byly špekáčky, víno nebo tulipány.

Náplavka ožila farmářskými trhy. K dostání tu byly špekáčky, víno nebo tulipány. Zdroj: Blesk:David Malík

Náplavka ožila farmářskými trhy. K dostání tu byly špekáčky, víno nebo tulipány.
Cars on Náplavka 2018
3
Fotogalerie

Ztlumíme metropoli, rozhodli se Piráti a Čižinský. Začnou na populární náplavce u Rašínova nábřeží

„Pražské náplavky vstupují do nové sezóny s celou řadou změn. Nová pravidla jsou výsledkem diskuse mezi obyvateli okolí náplavek, několika místními spolky, provozovateli akcí a zástupců městských částí.“ Takto informovala o chystaných opatřeních městská firma Trade Center Praha, která náplavky spravuje. „Jde nám především o zlepšení kvality života místních obyvatel,“ uvedl kurátor náplavek Jiří Sulženko a dodal: „Chceme zajistit aspoň tři tiché večery týdně a omezit počet konání velkých akcí.“

Dosud platilo, že některé akce na náplavkách dostávaly výjimku a prodloužení nočního klidu. Obyvatelé okolních domů (především v sousedství nejrušnější náplavky na Rašínově nábřeží) si však stěžovali. Zpřísněná pravidla nyní zavádějí režimy Ticho v neděli a Ticho večer, snížení hranice nočního klidu na osmou hodinu večerní v pondělí i úterý a striktní ukončení produkcí v deset večer v ostatní dny.

Dlužno říct, že provoz na pražských náplavkách, a té na Rašínově nábřeží se to týká zejména, se během posledních několika let dramaticky proměnil. Původně šlo o místo s komunitní atmosférou, sdruženou kolem několika podniků, jako open air bar Bajkazyl, divadelní loď Tajemství bratří Formanů nebo (A)Void Gallery. Lodí a hospod však rychle přibývalo a klientela se měnila. Spíš než na vyfešákované hipstery teď na náplavce narazíte na partu kamarádek z kanclu, jež si vyšly na pár lahví růžáku, turisty, případně bandu vykalených děcek kolem patnácti.

Všechno je ALRIGHT?

Není náhoda, že nejnovější bizarní internetová celebrita, muser a idol školaček, peroxidový blonďák Adam Kajumi, kňourá v otřesném klipu k songu Všechno je ALRIGHT právě s náplavkou v zádech. U vody pod Rašínovým nábřežím je v létě za hezkého počasí tak natřískáno, že není vlastně moc jasné, co je tak osvěžujícího na tom, potit se v kamenné výhni nad hladinou plnou odpadků a prodírat se při tom davem. Na stížnostech okolních rezidentů, že z náplavky se stal festivalový park s permanentním provozem, tedy jistě něco je.

Regulace pražských náplavek má však i obecnější politický kontext. K jeho pochopení je nutné ještě jednou zmínit jméno kurátora Jiřího Sulženka. Ten zároveň zasedá v nově zřízené Komisi pro nočního starostu. Samotný noční starosta Jan Štern si totiž vytyčil jako první cíl svého působení regulaci nočního života v Dlouhé třídě. Proti rušení nočního klidu návštěvníky tamních početných barů a hudebních klubů se obyvatelé Dlouhé ozývají podobně jako rezidenti z okolí náplavek.

Zdá se tedy zřejmé, že nové politické síly na magistrátu, reprezentované piráty, a především platformou Praha sobě, chtějí ty nejkomerčnější a nejexponovanější místa na mapě pražského nočního života regulovat podstatně důrazněji, než tomu bylo doposud. Minimálně Čižinského Praha sobě takový záměr ostatně už jasně inzerovala ve volebním programu. Nové regulace náplavek tedy určitě nejsou těmi posledními, jichž se noční život metropole dočká. Režim ticha patrně potká i další místa.