Video placeholde

Valdrová: Češi mluví sexisticky a moc je mužská, je tu Kuberův syndrom. Pravda o dalších pohlavích je venku

Jazykovědkyně Jana Valdrová říká, že je matkou kritické reflexe sexismu v češtině. Jako první prý mluvila o tom, že český jazyk může být sexistický a ubližovat ženám a sexuálním menšinám. Může za to vývoj moci v Česku, která je mužská, i doba komunismu, kdy nás minula sexuální revoluce a ženy měly pocit, že prostě zvládají víc. Podle Valdrové se taky konečně dostává na povrch pravda o existenci dalších pohlaví.

Sexismus je v češtině naprosto běžný, míní Valdrová. Ženy diskriminuje a pomáhá je držet pod pokličkou. Začíná to už u slovní zásoby a názvů profesí, které směřují děti do určitých drah. Děti by se prý měly o sexismu v jazyce učit už na základní škole. Jazyk ale může být taky součástí sexuálního násilí. To třeba politici často zlehčují, což je prostě špatně.

Podle Valdrové si české ženy během komunismu nemohly zformulovat, co jsou a co chtějí. Mohla za to cenzura i to, že se Česku vyhnuly některé společenské fenomény. Po roce 1989 se ale prý ukázalo, že nechtějí zůstávat doma a nejde jim o naplňování rolí, ke kterým jsou podle některých geneticky předurčené. V 90. letech tu navíc podle Valdrové proběhla sexuální pseudorevoluce, která pokřivila náš vztah k sexu.

Valdrová říká, že se v Česku konečně dostává ven pravda o existenci dalších pohlaví a to by měla reflektovat i čeština. Mají totiž málo prostoru. Třeba neutrální označení toalet je podle ní úplně normální a slušné. Nikdo navíc kvůli tomu prý neutrpí újmu. Z médií se k lidem podle Valdrové dostávají o třetím pohlaví zkreslené informace, což brzdí pokrok.

Co je to Kuberův syndrom? V čem je čeština sexistická? Proč někteří politici zlehčují znásilnění a jaké to má dopady? Co by se mělo změnit? A měla by po prezidentu Zemanovi přijít prezidentka?