Nenechavé prsty Babišovy vlády, komunistů a SPD. Bourají právní jistoty, senátoři jim v tom brání

Světýlko právního státu se znovu rozsvítilo. Senát naprosto jednoznačně zamítl uvalení daně na peněžní náhrady, které církve dostávají za nevydaná pole, lesy či budovy. Svítit bude ale nejspíš jen chvíli. Spojené síly komunistického myšlení ve sněmovně – KSČM, ANO, ČSSD a SPD – senátory zřejmě přehlasují. I s vědomím, že věc skončí na stole ústavních soudců. 

Mnozí politici hrají na úkor církví jen cynickou hru s voliči. My Češi, když se řekne církve, si představíme většinou katolíky, a když si představíme katolíky, pak i upalované čarodějnice a tlusté preláty. Už méně církevní charitu, školy, vojenské kaplany v zahraničních misích, řádové sestřičky v nemocnici, židovské obce, oběti dvou totalit.

Tři důvody proti

Zapomeňme ale na představy. Ve sporu o zdanění finančních náhrad jde o něco jiného. A připomíná se to stále dokola.

V právní rovině: Zdaněním by stát porušil své závazky. Podepsané smlouvy, které jsou koncipované jako nevypověditelné, se stanou cárem papíru. Pacta sunt servanda, čili smlouvy se mají dodržovat, říkává i náš pan prezident. Zásady právního státu a majetková práva by měly být hájeny za všech okolností, ať už se nám církve zamlouvají, nebo nezamlouvají. Zítra se někomu z mocných nemusíme zamlouvat zase někdo další, třeba já, ty, my.

Ve faktické rovině: Žádná analýza dokládající předražení finančních náhrad neexistuje. Nejčastějším argumentem je „selský rozum“, že metr čtvereční zemědělské půdy stojí méně, než na kolik ho kdysi stanovili restituční experti. Jenže proticírkevní agitátoři zamlčují, že do onoho průměru byla započítána i cena pozemků, jež se za desetiletí po konfiskaci změnily na drahé zastavěné parcely ve městech. Políčko v Horní Dolní stojí zlomek toho co pozemek v Praze. A konečně, stát na krádeži církevních majetků vydělal. Za desítky let si přišel z výnosů (po odečtení příspěvků církvím) bezmála na dvě stovky miliard. Majetek přitom komunisté při své správě devastovali a původním majitelům se vracely leckdy ruiny. 

V symbolické rovině: Třicet let po pádu komunistické totality chtějí komunisté znovu někomu brát majetek a nepřijde jim to ani za mák nemravné. Premiér Babiš se jim nerozpakuje pomáhat – kvůli udržení své moci a kvůli nějakým těm voličským bodíkům navíc. O ně se s ním přetahují jak socialisté, tak i okamurovci.

Jak je důležité míti Senát

Politická bitva o zdanění náhrad je ukázkovým příkladem, že právní stát a právní jistoty nejsou ani v demokracii provždy dané a v bezpečí. A také, že Senát opravdu není zbytečnou institucí. Popadne-li jednu parlamentní komoru amok, ta druhá ji může přinejmenším klepnout přes (nenechavé) prsty.