Ivan David v roce 2011

Ivan David v roce 2011 Zdroj: Blesk:Mithofer Martin

Okamurovu kandidátku do Evropského parlamentu povede někdejší Zemanův ministr zdravotnictví Ivan David

Do čela kandidátky SPD do květnových evropských voleb byl nominiván psychiatr a někdejší ministr zdravotnictví vlády Miloše Zemana v letech 1998 a 1999 Ivan David. Na posledním místě kandidátky bude předseda hnutí Tomio Okamura.

David, který hnutí ve volbách povede, už za SPD kandidoval loni v říjnu do Senátu v obvodu Praha 12, získal tehdy 5,5 procenta a skončil pátý.

Ministerská kariéra Ivana Davida byla orámována několika korupčními skandály, ve kterých figuroval spolu s ambiciózní ředitelkou ministerstva Soňou Pivoňkovou, která podle zákulisních informací ve skutečnosti ministerstvo vedla. O korupčním prostředí, které v letech 1998-1999 na ministerstvu panovalo, dokonce napsal skandální knihu spisovatel a tehdejší mluvčí ministerstva Pavel Verner. Po skončení své krátké ministerské kariéry ve "vládě sebevrahů" Miloše Zemana Ivan David několikrát neúspěšně kandidoval v různých volbách, založil iniciativu Nová republika. Občas také přednáší na extrémně levicových setkáních (například na Vratimovské výzvě, kterou pořádají komunisté), za své "odvážné občanské postoje" dostal cenu Unie českých spisovatelů, kterou vede komunistický básník Karel Sýs.

SPD je posledním sněmovním uskupením, které představilo lídra své kandidátky pro evropské volby. Většinu ostatních stran povedou do voleb nynější europoslanci: ANO Dita Charanzová, ODS Jan Zahradil, KSČM Kateřina Konečná, ČSSD Pavel Poc, KDU-ČSL Pavel Svoboda a společnou kandidátku TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil (TOP 09). Piráti vybrali do čela své kandidátky softwarového specialistu Marcela Kolaju.