Video placeholde

Profesor Höschl: Pojem psychopat se zneužívá, kvůli Babišovi jsem dostal čočku, o synově nemoci mluvil pravdu

Češi jsou v poměrně dobré duševní kondici. Říká to psychiatr Cyril Höschl, ředitel Národního centra duševního zdraví. Pohled lidí na pacienty se mění a je pozitivnější. Jeho obor ale prý stále stigmatizuje. Pomocí pojmu psychopat třeba někteří jeho kolegové vyjadřují své politické názory, jinak se prý už nepoužívá. Politici jsou ale podle Höschla zrcadlo voličů.

Höschl chápe ty,  kteří volí premiéra Babiše a prezidenta Zeman. Není podle něj možné je odsuzovat, naopak je třeba snažit se motivace pochopit. Někteří lidé ale prý celou věc zjednodušují na dobro a zlo, přitom většina lidí je tak trochu obojí. Třeba Babiš dělá dobrý dojem u Čechů v zahraničí. Kvůli kauze jeho syna přitom údajně dostal Höschl čočku od premiérových příznivců i kritiků. Tvrdí, že se snažil jen chránit psychiatrii. Celá kauza mu je přitom srozumitelná a Babiš podle něj mluvil o diagnóze svého syna pravdu.

Pojem psychopat se podle Höschla v politice zneužívá k dehonestaci. Označit někoho za psychopata je prý snadné, každý totiž nějaké podobné rysy má. Tvrdí, že v psychiatrii se už termín nepoužívá. Diagnostikování tzv. na dálku láká někdy i jeho, ale jen v soukromí. Veřejně mluví o lidech, kteří mu k tomu dali svolení, jako byl třeba Miloš Kopecký. Ten chtěl šířit osvětu, a tak Höschl může mluvit o jeho depresích a mániích.

Sociopat, nebo psychopat? 10 znaků, podle kterých je poznáte. Jak se bránit? >>>

Duševních chorob v Česku přibývá, ale podle Höschla může jít o optický klam. Nemoci totiž rozlišujeme jemněji a mění se i tolerance k tomu, co je a co už není považováno za normální. Podle Höschla je důležité, že už není psychiatrie dávána do souvislosti jen s negativními věcmi, ale mluví se i o diagnózách hvězd a osobností, které dávají rodinám nemocných naději.

Proč je podle Cyrila Höschla svět v bodu zlomu? Je na místě bát se války? Jaké jsou důvody strachu z migrace? Kdo zneužívá pojem psychopat? A proč Češi řeší naprosté blbosti?