Video placeholde

Slimáková: Zabíjíme se a jsme otroci jídla. Pravé nebezpečí nevidíme, lidi vyhazují peníze a počítají kalorie

Bojíte se masa z Polska? Podle specialistky na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimákové je opravdové nebezpečí úplně jinde. Tvrdí, že se přejídáme potravinami, které nám způsobují nemoci, na které pak umíráme, a my to nevidíme. Ta správná výživa přitom prý může léčit a zvrátit i nevyléčitelné nemoci. Co ale tedy jíst?

Podle Slimákové je hloupost počítat kalorie. Jídlo má být požitek, lidé jsou ale stále víc zoufalí a znejistění z dalších trendů. Vyhazujeme prý obrovské peníze za módní potraviny, které jsou kontraproduktivní, protože nás učí na nepřirozenou chuť. Navíc bývají plné umělých sladidel, která jsou údajně taky potenciálně zdraví škodlivá.

Co prý je škodlivé jistě, to jsou průmyslově zpracované potraviny. Je v nich často příliš cukru, který je návykový, a my se tak přejídáme. Jídlo je přitom podle Slimákové jeden ze tří zásadních faktorů, které vedou k většině chronických nemocí. Třeba stojí za poruchami chování, jako je autismus, a může za stav našich střev.

Zdravé jezení je podle Slimákové přitom jednoduché. Stačí jíst skutečné potraviny, což jsou ty základní a minimálně průmyslově upravované, a jídla z nich připravená.  Odmítá přitom, že by zdravé stravování bylo dražší nebo složitější. Uznává, že může být časově náročnější, ale lidé by se prý o sebe prostě měli starat. Diety podle Slimákové nejsou nutné. Z lidí se stávají otroci jídla, kteří celý den řeší, co jíst, a je to pro ně velký problém. Jde údajně o tlak společnosti, médií a hlavně zájmových skupin.

Kde je tedy skutečné nebezpečí v našem jídle? Proč ho nevidíme? Proč lidé preferují potraviny, které jim nedělají dobře? Jak se vyznat ve výživových trendech a dietách? A proč Češi radši vyhazují peníze, než aby jedli normálně?