Rami Malek - ilustrační snímek

Rami Malek - ilustrační snímek Zdroj: ČTK, EPA, Reuters, profimedia.cz, archiv

Oscara opět nevyhrál transgender afroamerický vegan. Aktivisté žádají opakování ceremoniálu

Udílení Oscarů je za námi a letos už opravdu konečně pomyslná sklenice přetekla. Aktivisté po celém světě, převážně ale v Americe, protože tam jsou aktivisté nejvíc jebnutí, žádají opakování ceremoniálu.

„Dožadujeme se, aby Oscara získal konečně někdo z transgender komunity a nejlépe, aby to byl Afroameričan. Přípustný je Asiat anebo indián,“ vysvětloval John Grey, předseda hnutí „Ocara pro všechny“, který již řadu let bojuje o to, aby akademie ocenila konečně práce menšin.

„Oscary pořád dostávají heterosexuální bílí muži a to není správné. I ostatní lidé mají právo na Oscara,“ rozbrečel se John Grey.

Na skutečnost, že Oscara vyhrál Rami Malek, který má egyptské rodiče, reagoval John Grey, že to je sice hezké, ale je málo tmavý. „Možná kdyby uvažoval nad změnou pohlaví, dalo by se s tím něco dělat,“ zamyslel se John Grey a okamžitě začal sbírat podpisy do petice za změnu pohlaví Ramiho Maleka. To by totiž bylo pro aktivisty veliké terno. Transgender potomek Egypťanů – to mají aktivisté rádi.

Těžko říci, zda Rami Malek přistoupí na návrh aktivistů, aby se nechal přeoperovat na ženu, nicméně bylo by to záhodno, protože potom by byli všichni spokojeni.

A nejsou to jen výherci samotní, kdo rozdráždil početné aktivistické skupiny. Ozývají se hlasy, že během ceremoniálu proběhlo málo politické agitky a vůbec nedostali prostor členky hnutí Metoo.

„Pokud bychom s přihlédnutím oka odsouhlasili to, že umělci si mezi sebou můžou rozdávat sošky, jak se jim zachce, s čímž nesouhlasíme, protože my budeme za menšiny bojovat, potom ale rozhodně odmítáme absenci nějakého hlubšího angažovaného prohlášení. Vždyť ti výherci pouze děkovali. Děkovali štábům, děkovali rodině a podobně. Kde to jsme? Ten kdo vyhraje Oscara, nemá co komu děkovat. Místo nudné děkovačky má napadnout systém, vyzdvihnout problém rasové diskriminace, postěžovat si, že lidé třetího pohlaví to mají těžké, a rozhodně nesmí zapomenout na to, že ženy jsou za stejnou práci ohodnoceny hůře než muži,“ rozčiloval se Albert Rock z hnutí „Všechno je špatně“, který si na protest toho, že nikdo z vítězů se ve své řeči nezastal nebohých žen z hnutí Metoo, uříznul zápěstí. „Pokud se ceremoniál nebude opakovat a v děkovných řečech se někdo nezastane utiskovaných menšin či obětí sexuálního násilí, uříznu si i druhé zápěstí,“ vyhrožoval.

Na první pohled by se mohlo zdát, že pár pošahaných aktivistů svádí svůj marný a legrační boj, ale pozor. Žijeme v době, kdy se musí vyhovět všem. Obzvlášť těm nejhlasitějším, i když jsou v menšině. Je proto poměrně pravděpodobné, že aby se dostálo požadavkům aktivistů, bude se celý ceremoniál opakovat. Film Zelená kniha, který pojednává o rasismu, zřejmě zůstane vítězem, protože to téma se aktivistům líbí. „Bude stačit jenom mírný zásah. Umíme si představit, že postava Vigga Mortensena bude muslimský gay,“ navrhuje John Gray.

Potom už ale nastanou změny, neboť aktivisté na podporu hnutí Metoo požadují, aby v kategorii nejlepší mužský herecký výkon zvítězila žena.

Dále potom aktivisté požadují alespoň jednoho transgender vítěze (pokud se Malik nenechá přeoperovat), jednoho homosexuálního vítěze a samozřejmě vítězného Afroameričana a Asiata či indiána.

Nové vyhlášení Oscarů je naplánováno na prvního května. Do té doby má akademie dostatek času na to, sehnat odpovídající kandidáty. A Rami Malek si stihne nechat odstranit penis.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že přichází poslední díl seriálu Most!