Video placeholde

10 nejlepších filmů Brada Pitta. Připomeňte si ikonické role hollywoodského krasavce

Charismatický modrooký blonďák Brad Pitt je jednou z největších hollywoodských hvězd. Hercem, jehož jméno znají snad všichni lidé v civilizované části světa. Jeho životní eskapády s Jennifer Aniston a Angelinou Jolie plnily stránky bulvárních magazínů, až by drbožrouti mohli zapomenout, že je v první řadě opravdu dobrým hercem s řadou pamětihodných rolí na kontě. Filmoví fanoušci letos netrpělivě očekávají jeho spolupráci s Leonardem DiCapriem v novince Quentina Tarantina Once Upon a Time in Hollywood. Čas si prozatím mohou zkrátit připomenutím jeho deseti nejlepších dosavadních rolí.

10. Deadpool 2

O čem to je: Maskovaný antihrdina Deadpool si nebere servítky, masakruje záporáky jak na běžícím pásu a žertuje o věcech, o kterých se ve slušné společnosti nežertuje. Ve druhém díle superhrdinského snímku stojí ve středu zájmu svalovec Cable z budoucnosti a jedno naštvané tlusté děcko. Aby Deadpool záporáky zastavil, bude potřebovat pomoc. Podá si proto inzerát a z party obskurních hrdinů, kteří se mu přihlásí, sestaví tým X-Force.

Pittova role: Že jste nevěděli, že v Deadpoolovi hraje Pitt? Že jste Deadpoola 2 viděli, a přesto si Pittovu roli nevybavujete? No, zařazení druhého Deadpoola do žebříčku nejlepších Pittových rolí je tak trochu vtípek. Ale on tu Brad vážně je. Hraje neviditelného hrdinu Vanishera. Několikasekundovou roličkou dokázal, že má smysl pro humor.

Proč se dívat: Protože je film dobrou komiksovou zábavou. A když budete dávat dobrý pozor, tak toho Pitta i uvidíte. Na chvilku.

9. Podivuhodný případ Benjamina Buttona

O čem to je: Na ploše osmi desetiletí vyprávěná netypická romance mezi baletkou Daisy Fullerovou a Benjaminem Buttonem, mužem, který mládne. Dějiny dvacátého století tu tak probíhají na pozadí příběhu muže, který se narodí jako stařec obtěžkaný nemocemi typickými pro stáří, a zemře jako novorozenec. Je jasné, že takový průběh života romantickému vztahu příliš nepřeje.

Pittova role: Brad ztvárnil titulní postavu mládnoucího muže. Chvíli ve své reálné podobě, častěji však upraven digitálními trikovými mágy.  Právě to je jeden z nejpozoruhodnějších aspektů tohoto filmu.

Proč se dívat: Spolupráce Brada Pitta a režiséra Davida Finchera přinesla i chutnější plody (viz níže), ale i tak stojí Podivuhodný příběh Benjamina Buttona za vidění. Jedná se o citlivý, hluboce lidský příběh, který hollywoodská Akademie ocenila třinácti oscarovými nominacemi.

8. Sedm let v Tibetu

Video placeholde
Brad Pitt: Trailer filmu Sedm let v Tibetu • Tristar

O čem to je: Film vypráví o neuvěřitelném skutečném příběhu horolezce a dobrodruha Heinricha Harrera. Ten se na sklonku třicátých let 20. století vydal zdolat jeden z nejvyšších himalájských vrcholků Nangá Parbat. Celá výprava se ovšem zkomplikovala. Po různých peripetiích skončil v tibetské Lhase. Snímek se věnuje zejména vztahu mezi Harrerem a mladým dalajlámou, jemuž se stal učitelem.

Pittova role: I tady Pitt ztvárnil hlavní roli, tedy horolezce Harrera. V druhé půli devadesátých let Pittova hvězda teprve začínala zářit. Sedm let v Tibetu je jedním z prvních výrazných filmů, které stály právě na jeho osobě.

Proč se dívat: Protože se jedná o vkusný historický film, který urazí snad jen čínské soudruhy.

7. Světová válka Z

O čem to je: Krizový expert Organizaci spojených národů Gerry Lane je zvyklý řešit různé zapeklité záležitosti. Tentokrát ale před ním stojí vážně oříšek.  Na Zemi totiž vypukla zombie apokalypsa. Neznámý virus mění lidi v krvežíznivé bestie. Aby mělo lidstvo alespoň kapku naděje, musí Garry najít zdroj nákazy. Lehké to mít nebude.

Pittova role: Další hlavní role, tentokrát v podstatě akčně hrdinská.

Proč se dívat: Protože vidět áčkovou hollywoodskou hvězdu v zombie hororu se nepoštěstí zrovna často. Zrovna letos pak filmové fanoušky ranila zpráva, že studio stoplo přípravu pokračování Světové války Z, které měl režírovat David Fincher. Věčná škoda, spokojit se tak musíme pouze s prvním dílem.  

6. Dannyho parťáci

O čem to je: O plánu obří loupeže. Dannyho parťáci jsou ukázkovým příkladem takzvaného heist movie. Tedy filmu o tom, jak se skupinka geniálních kriminálníků rozhodne spáchat co možná nejobtížnější kriminální kousek. Samozřejmostí je do detailu promyšlený plán, pnutí mezi postavami a čekání na okamžik, kdy se něco pokazí.

Pittova role: Rusty Ryan, jeden z členů zlodějského týmu.

Proč se dívat: Těžko hledat nenáročnou hollywoodskou napínavou zábavu s lepším hereckým obsazením. Vedle Brada Pitta se totiž v Dannyho parťácích objevují i George Clooney, Matt Damon, Julia Roberts, Andy García nebo Casey Affleck.

5. Podfu(c)k

O čem to je: Snímek by se dal popsat názvem jiného slavného filmu – Honba za diamantem.  Ve slavné kriminální gangsterské komedii Guye Richieho totiž plejáda obskurních postaviček rozehraje hru o to, jak se navzájem oblafnout a získat obří briliant ukradený v belgických Antverpách.

Pittova role: Boxer Mickey O'Neil, irský kočovník. Zrovna dvakrát nevyniká intelektem, ale o to lépe umí zahlásit. Jeden z nejzábavnějších výkonů Pittovy kariéry.

Proč se dívat: Protože podobné panoptikum hned tak někde jinde neuvidíte a takové množství smrtících filmových hlášek hned tak neuslyšíte. Guy Ritchie v Podfu(c)ku představil hned několik nezapomenutelných figur, Pittův buranský irský kočovník (v Čechách zaměňovaný za Roma, s nimiž však irští kočovníci nemají etnicky nic společného) je jen jednou z nich.

4. 12 opic

O čem to je: Cestovatel v čase James Cole se snaží odhalit zdroj nákazy, která na sklonku devadesátých let vyhubila 99 % lidské populace. V rámci svého pátrání narazí mimo jiné na sympatickou doktorku Kathryn a také na tajuplnou ekologickou skupinu s názvem Armáda dvanácti opis, vedenou extravagantním a tak trochu bláznivým Jeffreym. Právě ta má, alespoň dle domněnek přeživších, stát za vypuštěním smrtícího viru.

Pittova role: Spíše vedlejší role bláznivého ekologa Jeffreyho.

Proč se dívat: Protože se jedná o jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob. Pittova role je v porovnání s ostatními filmy v žebříčku spíše menší, kvůli kvalitě filmu samotného by ale byla škoda jej tu nezmínit.

3. Sedm

O čem to je: O dvou detektivech, kteří vyšetřují sérii brutálních rituálních vražd. Neznámý psychopat se nechává inspirovat sedmi smrtelnými hříchy. Obžerstvím, lakotou, leností, chtíčem, pýchou, závistí, hněvem. Extrémně nechutné vraždy budou mít na detektivy, kteří se zpočátku navzájem moc nemusí, zvláštní dopad.

Pittova role: Detektiv Mills.  Jedna z prvních opravdu výrazných rolí v Pittově kariéře.  Parťáka mu dělá další herecká legenda, Morgan Freeman.

Proč se dívat: Protože se jedná o nejlepší detektivní thriller všech dob.

2. Hanebný pancharti

Video placeholde
Brad Pitt: Trailer filmu Hanební pancharti • Universal

O čem to je: Příběh se odehrává v nacisty okupované Francii. Elitní komando zabijáků nácků, vedené americkým poloburanem Aldo Rainem, hodlá spáchat atentát na říšskou smetánku. V malém pařížském kině se totiž chystá slavnostní premiéra nového propagandistického snímku, které se má zúčastnit každý, kdo v hitlerovském Německu něco znamená. A toho by byla škoda nevyužít.  

Pittova role: Aldo „Apač“ Raine, vidlák z amerického Tennessee a lídr komanda vojáků, které má za úkol nemilosrdně vraždit nácky.

Proč se dívat: Jeden z filmů, který naplno odhaluje mistrovství Quentina Tarantina. A také film, na jehož konci se spontánně tleská (ozkoušeno při premiéře v kině).

1. Klub rváčů

O čem to je: Hlavním hrdinou je Jack. Jak má slušnou práci. Jack má slušné peníze. Jack má problém. Nemůže spát. Jedna z nudných služebních cest mu ale otočí život vzhůru nohama, když potká charismatického podivína Tylera Durdena. Jen tak pro radost si vzájemně jednu vrazí. A založí klub rváčů. Jack se najednou cítí živý, tak jak už dlouho ne.

Pittova role: Ikonická role Tylera Durdena, ztělesnění agresivní svobody a rebela s příčinou.

Proč se dívat: Existuje vlastně někdo, kdo Klub rváčů neviděl? Kultovní film generace devadesátých let není zrovna zapadlým snímkem, který by bylo nutné doporučovat. Ale – jestli jste se s ním dosud nesetkali, neváhejte ani sekundu.