Nejmocnější muž světa coby Ježíš na kříži

Nejmocnější muž světa coby Ježíš na kříži Zdroj: Facebook

Michelangelova pieta
Hrdinský Trump na místě Sochy svobody
Socha svobody v albánském hávu. V pozadí Warholův Mao Ce-tung
Nejmocnější muž světa coby Ježíš na kříži
Hlava Spojených států jako Salvator mundi Leonarda da Vinciho. Prezident na obraze nahradil Ježíše Krista
14
Fotogalerie

Trump jako Ježíš na kříži: Bezbřehá láska k americkému prezidentovi ve 46 obrazech

Donald Trump, figura, která je z mnoha stran terčem posměchu, karikatur a vděčným tématem amerických satirických pořadů v čele s Last Week Tonight, má i své krajní zastánce. Mezi ně patří i albánský malíř Avni Delvina, pro nějž je americký prezident natolik heroickou postavu, že mu zasvětil téměř 50 malířských a grafických děl. Ta jsou teď k vidění v albánské Tiraně.

„V době všeobecného klamu je pravdomluvnost revolučním činem,“ cituje umělec George Orwella, když se ho novináři ptají, proč zasvětil dva roky své práce právě Donaldu Trumpovi. Ač je právě americký prezident často obviňován z pokřivování faktů, pro Delvinu je ztělesněním boje proti fake news.

Na výtvarníkových malbách, grafikách a kolážích je Trump vyobrazován jako hrdina, neli bůh. Můžete ho spatřit coby Ježíše na kříži, součást slavné Michelangelovy piety nebo svalovce, který poráží v páce George Sorose. Co pro 61letého Albánce Trump znamená, výstižně vyjadřuje i da Vinciho Salvator Mundi (Spasitel světa), kde přisoudil Ježíši Trumpovu tvář. Adoraci se nevyhnula ani první dáma Melania Trump, která se na jednom z obrazů stala da Vinciho Giocondou.

Cena Trumpa je nevyčíslitelná

Soubor děl se jmenuje jednoduše – The Donald. Autor obdivuje americké republikány, ale Trump je pro něj skutečným idolem. „Kampaň proti Trumpovi, kterou vytvářejí média po celém světě už od jeho zvolení, mne vyprovokovala k tomu, abych vytvořil tuto výstavu,“ vysvětluje Delvin svůj hněv.

Žádné z děl není na prodej. Cena výstavy je podle slov autora nevyčíslitelná. „Je to dvouletý produkt obrovského rozhořčení, které ve mně vyvolaly útoky na tak svobodného ducha, jakým je Donald Trump. Mezinárodní politika jej potřebuje,“ uzavírá umělec. Ostatně v Albánii není podobný postoj nijak výjimečný. Země je až extrémně nakloněná všemu americkému a v blízkosti hlavního města Tirany je po něm dokonce pojmenovaný bulvár.