Otázky Václava Moravce 24. února 2019

Otázky Václava Moravce 24. února 2019 Zdroj: Repro ČT

Konec vládního slevového nesmyslu aneb Když Faltýnek říká rozhodné „možná“

Vlastně by to mohlo být spojeno s pocitem zadostiučinění. Všichni, kteří vcelku rozumně tvrdili, že slevy na vlakovém či autobusovém jízdném pro mladé a seniory jsou marnotratné, nesmyslné, a navíc mohou mít i různé negativní důsledky, by mohli být nynějšími úvahami o jejich rušení potěšeni. Jenže se ukazuje, že ani samotní předkladatelé nemají zcela jasno, co s tím. Nesjpíš i kvůli tomu, že podobné slevové nápady jsou voličsky lákavé – a jejich rušení může mít stejně silný efekt, ovšem s opačným znaménkem…

Názornou ukázku „jasné“ odpovědi prokázal v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. To když reagoval na dotaz, zda se budou slevy rušit, anebo ne: „Já vám rád odpovím, ale…“ Jasné odpovědi jsme se pochopitelně nedočkali ani potom, nicméně jsme si zas vyslechli, jaké hříchy minulosti má za sebou ODS a jak neodpovědně se nyní chová koaliční ČSSD – viz taktéž rozhazovačný návrh s obědy zdarma pro všechny malé školáky (který podpořil i Andrej Babiš, mimochodem). A pak jsme se ke slevám – které odsají ze státního rozpočtu zhruba šest mld. Kč ročně – od Jaroslava Faltýnka dozvěděli rozhodné: „No tak musíme šetřit…“

Je to ale z jeho strany pochopitelné. Už při zavádění slev zaznívaly v rámci vlády – kde sice Jaroslav Faltýnek jakožto první místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu hnutí není, nicméně… – výhrady především od zástupců či nominantů partaje Andreje Babiše. O to pikantnější bude nyní sledovat, jak si s tím v době, kdy se růst ekonomiky zpomaluje a ministryně financí Alena Schillerová se zaklíná škrtáním ve výdajích jednotlivých resortů, poradí.

Kombinaci realismu s cynismem ale předvedl v předtočeném vyjádření pro OVM místopředseda sociálních demokratů Roman Onderka: „Senioři od 70 let by jezdili zadarmo…“ navrhl. Proč až teď? A proč úplně zadarmo? Ale to, že ČSSD – bohužel – opustila ve snaze o politické přežití jakékoliv fiskální zábrany, je vidno už delší dobu.

Se škodolibostí by šlo sledovat, jak do různých nápadů na šetření házejí vidle komunisté, kteří zároveň požadují snížení deficitu státního rozpočtu z 40 na 30 mld. Kč – jako by to něco řešilo. Ale jak se říká: Když tančíš s ďáblem, počítej s tím, že přijde peklo. A pokud zavádíš nesmysly, nečekej, že jejich rušení bude snadné… Jakkoliv je to rozumné.