Zdroj: Green Fox Academy

Firmy čelí obrovskému nedostatku programátorů, přitom řešení existuje

Každá čtvrtá firma v Česku nemůže sehnat IT odborníka. Na trhu práce jich chybí 20 tisíc a podle expertů se toto číslo za rok zvýší o dalších deset tisíc. Tento problém netrápí jen Česko, ale celou EU. Zde jich chybí přes 700 tisíc.

Poptávka po „ajťácích“ strmě roste. U software developerů v loňském roce stoupla dokonce o 572 %. Jenže počet expertů se ani zdaleka nezvyšuje tak závratným tempem, jak si trh žádá. Nejen z toho důvodu se začíná mluvit o blížící se recesi. Neobsazená volná místa totiž brzdí rozvoj firem.

Vyškolení programátora na klíč

Z toho důvodu mnohé společnosti hledají jiné cesty, než je klasický nábor, který přestává fungovat. Jako efektivní řešení se ukazuje přímé napojení na organizátory rekvalifikací, kde si podniky vytipují své budoucí pracovníky a podílejí se na jejich vyškolení. „Našim partnerům umožňujeme přímé zapojení do učebního plánu kurzu. Díky tomu jim vyškolíme junior programátory tzv. na klíč,“ popisuje Barbora Wachtlová, provozní ředitelka Green Fox Academy, model, který slaví úspěch v celé střední Evropě, a doplňuje: „Firmy pak mohou každých čtrnáct dnů vidět na prezentacích, jak si naši studenti vedou a co umí. Během této doby se dokonale poznají a obě strany vědí, do čeho jdou.“

Green Fox Academy

Důraz na soft skills i technické znalosti

Tím, čím se čtyřměsíční intenzivní kurz pořádaný Green Fox Academy liší od konkurence, je, že klade důraz nejen na technické znalosti studentů, ale také na rozvoj tzv. soft skills. Po celou dobu intenzivní výuky s účastníky kurzu pracuje psycholožka, jež je koučuje a zlepšuje jejich komunikační a prezentační dovednosti. Díky tomu absolventi lépe fungují v týmu a snáze se přizpůsobí novým výzvám. Znalosti kódování jsou samozřejmostí, navíc všichni účastníci hovoří anglicky. V tomto jazyce se totiž kurz pořádá. Kvalitu absolventů dokládají i čísla. Z 440 vyškolených junior programátorů našlo uplatnění ve své profesi přes 90 %.

Green Fox Academy

Programátoři s nástupem ihned

Seznámit a rovnou i získat nováčka do svého týmu mohou firmy již 5. března, kdy se uskuteční další Tech Talent Speed Date, tedy setkání motivovaných junior programátorů se zástupci společností, jež hledají nové talenty do backendu i frontendu. Během eventu se firmy setkají minimálně s deseti absolventy kurzu, kteří jsou připraveni okamžitě nastoupit do zaměstnání. Akce Tech Talent Speed Date se uskuteční v úterý 5. března od 16 hodin v sídle Green Fox Academy (Václavském náměstí 11, Praha 1). Vstup je zdarma a bez závazků, potřebná je jen registrace.