Vítězové hlavních a vedlejších hereckých kategorií Oscarů 2019

Vítězové hlavních a vedlejších hereckých kategorií Oscarů 2019 Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní představitelé filmu Zelená kniha Viggo Morgenstain a Mahershala Ali
Oscara za nejlepší snímek získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho
Režisér Peter Farrelly při své děkovné řeči po získání Oscara za film Zelená kniha
Rami Malek si získal miliony fanoušků rolí Freddie Mercuryho
Rami Malek při děkovné řeči
27
Fotogalerie

Výsledky předávání cen Oscar 2019: Nejlepším filmem je Zelená kniha. Cenu má i Lady Gaga a "Freddie Mercury"

Cenu americké filmové akademie Oscar pro nejlepší film loňského roku získal snímek Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho. Celkem film získal tři zlaté sošky - kromě nejlepšího filmu také za původní scénář a pro nejlepšího herce ve vedlejší roli Mahershalu Aliho. Nejvíce ocenění si z letošního 91. ročníku udílení Oscarů odnesl film o britské kapele Queen a jejím zpěvákovi Freddiem Mercurym Bohemian Rhapsody, který posbíral čtyři zlaté sošky. Po třech cenách kromě Zelené knihy dostala ještě Roma režiséra Alfonsa Cuaróna a akční sci-fi Black Panther.

Za nejlepšího herce ve filmu natočeném v loňském roce označila americká filmová akademie sedmatřicetiletého Ramiho Maleka, který si zahrál rockovou ikonu Freddieho Mercuryho v životopisném snímku Bohemian Rhapsody. Kromě hereckého výkonu Maleka akademie ocenila také zvuk, zvukové efekty a střih filmu. Film tak proměnil čtyři z pěti nominací.

Snímek řeckého režiséra Jorgose Lanthimose Favoritka, který se odehrává na britském královském dvoře počátku 18. století, proměnil pouze jednu z celkem deseti nominací. Oscara získala v kategorii herečka v hlavní roli Olivia Colmanová, která ztvárnila postavu královny Anny Stuartovny. Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli získala Rachel Kingová, která si zahrála matku těhotné mladé ženy ve snímku režiséra Barryho Jenkinse If Beale Street Could Talk (Kdyby Bealova ulice mohla mluvit).

Desetkrát nominovaný film Roma, který vypráví příběh služky ve středostavovské rodině v mexické metropoli 70. let minulého století, si nakonec odnesl tři ceny. Alfonsa Cuaróna akademie ocenila za nejlepší režii a nejlepší kameru. Film, v němž zní převážně španělština, ovládl i kategorii neanglicky mluvený film.

Podobnou bilanci jako Favoritka, která proměnila jen jednu nominaci z deseti, má i režijní debut herce Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda. V pořadí již třetí remake filmu z roku 1937 měl osm nominací, Oscara ale získal jen za nejlepší píseň. Tou se stala Shallow, jejíž spoluautorkou je zpěvačka Lady Gaga.

Kromě filmů Roma a Zelená kniha si Oscary ve třech kategoriích z pódia odnesli také tvůrci akčního sci-fi Black Panther. Akademie je ocenila za nejlepší hudbu, kostýmy a výpravu a dekorace.

Na základě nejlepšího původního scénáře podle akademiků loni vznikl film Zelená kniha, nejlepším scénářem podle předlohy byl ten k filmu BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho. Po jedné zlaté sošce si odnesly také příběh astronauta Neila Armstronga První člověk, na němž filmová akademie ocenila vizuální efekty, a film o viceprezidentovi Dickovi Cheneym Vice (Viceprezident), který dostal Oscara za nejlepší masky.

V kategorii nejlepší animovaný film zvítězil podle očekávání snímek Spider-Man: Paralelní světy.