V boji afghánské vlády a radikálního hnutí Tálibán o město Ghazní od pátku dosud zemřelo přes 100 členů bezpečnostních sil, nejméně 20 civilistů a 194 tálibů.

V boji afghánské vlády a radikálního hnutí Tálibán o město Ghazní od pátku dosud zemřelo přes 100 členů bezpečnostních sil, nejméně 20 civilistů a 194 tálibů. Zdroj: ČTK

Útok v Kábulu po návratu viceprezidenta si vyžádal deset mrtvých
Afghánští vojáci hlídají na cestách
Afghánští vojáci hlídají na cestách
Afghánští vojáci hlídají na cestách
Afghánští vojáci hlídají na cestách
35
Fotogalerie

Peklo v zemi věčného konfliktu. Při bojích v Afghánistánu loni zemřelo nejvíce civilistů

Při bojích a útocích v Afghánistánu zemřel loni rekordní počet civilistů. Celkem 3804 civilních obětí, z nichž většinu mají na svědomí radikální islamisté, představuje nárůst o více než desetinu proti roku 2017. Podle agentury AFP to vyplývá ze zprávy asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA), kterou dnes organizace zveřejnila.

Vůbec nejvyšší je rovněž počet dětských obětí, kterých loni zemřelo 927, zatímco o rok dříve to bylo 826. Za nárůstem počtu civilních obětí je podle OSN zejména vyšší počet cílených útoků na obyvatelstvo, které páchají islamističtí teroristé, ale rovněž nárůst počtu civilistů, kteří zemřeli po leteckých útocích spojenecké koalice.

"Je to poprvé, co letecké operace způsobily smrt více než 500 lidí," cituje AFP ze zprávy, podle níž při vzdušných zásazích mezinárodní koalice vedené USA zemřelo 393 civilistů, zatímco afghánské armádě se přičítá 118 úmrtí. Při leteckých útocích loni podle OSN zemřelo tolik civilistů jako v letech 2014, 2015 a 2016 dohromady.

Radikální organizace způsobily loni smrt 63 procent z celkového počtu obětí - 37 procent připadá na Tálibán, 20 procent na takzvaný Islámský stát a šest procent na ostatní skupiny, zatímco na mezinárodní a afghánské síly připadá podle OSN 24 procent obětí.

V posledních pěti letech překračuje každoročně počet mrtvých civilistů 3500. Okolo 7000 lidí pak bývá v důsledku bojů a útoků zraněno, čemuž podle dnešní zprávy přibližně odpovídá i loňský počet.