Chcete být zdraví? Pijte víno místo tvrdého, radí vinař Petr Cibulka

Chcete být zdraví? Pijte víno místo tvrdého, radí vinař Petr Cibulka Zdroj: Profimedia

Vinařův rok: Chcete být zdraví? Pijte víno místo tvrdého

V současném, zimním období zdánlivého nicnedělání jsem, a kde jinde než v Reflexu, narazil na článek slavného adiktologa, který zcela vážně tvrdil, že už i dvě deci vína mohou způsobit rakovinu. A někde jinde, že alkoholismus způsobuje škody ve výši 50 miliard korun ročně.

Jako celoživotní příznivec popíjení malého množství alkoholu se musím za celou naši početnou skupinu, kterou bych se nebál nazvat kmen, ohradit. Přece není možné takto jednoduše vyčíslit možné dopady léčby cirhózy jater, slinivky, hrtanu, mozku nebo autohavárií, v nichž figuroval alkohol.

Stejně tak zjednodušeně bychom mohli, a to na základě našich empirických sklepních výzkumů z jižní Moravy, tvrdit, že bez mírné konzumace vína (a s přimhouřením obou očí i piva) by nevzniklo v naší zemi vůbec nic. Pár autentických mouder ze sklepa: Bez toho vašeho vínka bych ani neusnul, když si nedám dvě decky večer, ráno do práce nevstanu. Nebo další: Bílé vínko spaluje tuky, bez něho bych byla jako sud.

Sečteno, podtrženo: Hrubý domácí produkt naší země vzniká tak, že přibližně sedm miliónů práceschopného obyvatelstva ráno vstane a jde do práce. A kdyby byla pravda, co dotyčný pán říkal u nás ve sklepě, a platilo by to byť jen pro jedno jediné procento spoluobčanů, kteří by bez dvou deci večer neusnuli a ráno nevstali do práce, tak jednoduchými počty by vznikla škoda kolem 55 miliard korun ročně.

Léčba vínem

A co léčba obezity jinak než suchým vínem? Nadváhou u nás trpí o něco více než třetina obyvatelstva, nebezpečnou obezitou trpí celých 26 % našich spoluobčanů. Zhruba deset procent lidí se mírnou konzumací bílého suchého vína zuby nehty brání, aby nepropadli mezi chorobně obézní. Jsou to obrovské sumy, které díky vínu ušetří daňoví poplatníci na výdajích za zdravotní péči, spojenou s chorobami z nadváhy.

My vinaři samozřejmě debaty o výši škod spojených s alkoholismem nechceme zlehčovat, ale věta odborníka, že už dvě deci vína mohou způsobovat rakovinu, může mít nebezpečné vedlejší účinky. S odkazem na podobné bludy jsem ve vinárně zaslechl, jak dva náhodní milovníci vína obsluze oznámili, že si kvůli vlastnímu zdraví tentokrát dají raději kubánský rum než víno… No budiž.

Jenže je prokázáno, že nejhorší vliv na lidské zdraví má tvrdý destilovaný alkohol. Koncentrace kolem 55 procent alkoholu je velmi nebezpečná pro jícen, žaludek, slinivku i mozek. Také víme, že pivo má na organismus podobný vliv jako heroin na dopaminová centra. A také víme, že velmi silné víno způsobuje opilost větší než víno méně alkoholické.

To je důležité. Proto je lépe pít méně alkoholická vína. Kdybychom zašli do sklepa a pili v něm jen silnější víno, vydržíme to maximálně hodinu. Ale my si chceme „zabékat, pojest, popít a před svítáním jít dom“. A ráno normálně fungovat.

Manželství a víno

Samozřejmě i nadměrná spotřeba vína je nebezpečná. Ale nemůžeme pominout množství pozitiv, jež nám víno přináší. Odvanutí stresů, obroušení ostrých hran denní šedi a rutiny, harmonii s vybranými jídly. A hlavně krásné společné večery.

Troufám si napsat, že párové soužití i strádání by bez velmi mírné konzumace moravského vína byly nesnesitelné. Jistě, chápu lékaře. Co má o alkoholu říci, aby žil v souladu s Galénem? Ale v manželské poradně? Tam by mělo být víno snad i na předpis. Umíte si představit vyčíslení následků rozvodovosti v důsledku naordinovaného suchého režimu?

Kvalita před kvantitou

Naštěstí jsme tady měli prohibici a její faktické důsledky zakazování alkoholu. V současnosti tady máme jasný nesoulad mezi oficiální doktrínou zákazu marihuany a praktickou rozšířeností této společenské zábavy. Výsledky jsou viditelné.

Z vlastní zkušenosti říkám zcela zodpovědně, že nemá valný smysl úplně abstinovat, že má smysl přestat pít tvrdý alkohol, že má smysl omezit pití piva a že má smysl místo kvantity vína upřednostnit jeho kvalitu.

Proto, pokud se dá tímto způsobem navázat spojení ze sklepa na Polikliniku na Karlově náměstí, za všechny vinaře moc prosím: Příště, až budete o škodlivosti pití mluvit v médiích, začněte větou: Již deci padesátiprocentního tvrdého alkoholu denně vám může způsobit rakovinu.

Víno nechte až nakonec.