Tajemná jeskyně u vesnice Creswell ve střední Anglii.

Tajemná jeskyně u vesnice Creswell ve střední Anglii. Zdroj: Creswell Heritage Trust/Historic England

Strach z temných sil: Tisíce nápisů zahánějících zlo v anglické jeskyni a posunutá vesnice

Obyvatelé vesnice Creswell ve střední Anglii museli být před několika staletími přesvědčeni, že brány pekla se neotevírají dál než za jejich humny. Jak jinak si vysvětlit nález tisíců drobných zlo zahánějících nápisů, které byly objeveny v místní jeskyni? Jedná se o symboly mající za úkol ochránit lidi před čarodějnicemi a nejrůznějšími kletbami. Podle odborníků se jedná o místo s největším výskytem těchto do kamene vytesaných nápisů a znaků v Británii. Kdo a kdy je zde zanechal, je ovšem velmi těžké určit.

Místní o nápisech věděli léta, domnívali se však, že se jedná o nepříliš výjimečné výtvory lidí žijících v okolí v 19. století. O to větší bylo jejich překvapení, když odborníci koncem minulého roku potvrdili, že se může jednat o pozůstatek činnosti staré až pět století. Mezi znaky, kterými je temná jeskyně doslova posetá, jsou například překrývající se písmena V, odkazující na pannu Marii. Přeškrtnutá „I“ mají přivolávat ochrannou sílu Ježíše. Nalezena byla také písmena A neobvyklého tvaru.

Ochrana před kletbami a čarodějnicemi

Podle odbornice na ochranné znaky z Leicesterské univerzity Alison Fearnové se sice jedná o křesťanské symboly, jejich interpretace však patrně není náboženská. Znaky měly za úkol ochránit jejich tvůrce před magickými kletbami. Nad jejich významem se dotyční ve své době příliš nezamýšleli. Co měly nápisy nechat v creswellské jeskyni spát, je těžké odhadnout. Místí se mohli obávat čarodějnic, víl nebo čehokoliv temného, co mělo přebývat v neprozkoumaných zákoutích tajuplného místa.

Pocit ohrožení mohl přispět k důvodům, proč byla vesnice přesunuta dále od jeskyně. Současný Creswell se totiž od jeskyně nachází daleko dál než ten středověký. K přemístění vesnice asi o dvacet minut pěší chůze došlo v 19. století pod dohledem vévodů z Portlandu. Pozoruhodné také je, že jeskyně neskrývá pouze relativně nově objevené nápisy, které mohou pocházet až z 16. století, ale také malby z doby ledové. V jiné části jeskyně byly v roce 2003 objeveny malby ptáků, zvěře, bizonů a koní.