Andrej Babiš navštívil v Lánech Miloše Zemana (28.1.2019)

Andrej Babiš navštívil v Lánech Miloše Zemana (28.1.2019) Zdroj: Twitter / J. Ovčáček

Zeman nedostal pozvánku na sněm ANO. „Mažu si tě, kundo,“ vzkázal Babišovi

Po víkendovém sněmu hnutí ANO se stal Miloš Zeman jediným tuzemským politikem, který nemá číslo na Andreje Babiše. Hnutí Agrofert si o víkendu volilo nového Babiše i prvního místofaltýnka, při té příležitosti i pár bezejmenných pohůnku do vedení, aby to vypadalo jako demokracie. Na velkolepý sněm se sjeli všichni delegáti ze široka daleka. K tanci a poslechu hrál Michal David, podávaly se Kostelecké uzeniny a řepkový olej. Byla to pompézní akce. Andrej Babiš měl dojemný proslov a během sněmu neproběhla ani jedna kampaň, což v případě Andreje Babiše nebývá zvykem. Už to vypadalo, že je vše zalité sluncem, když tu přispěchal Miloš Zeman, který se urazil, že nebyl na sněm pozván.

„Po tom všem, co pro pana premiéra pan prezident udělal, jsme měli za to, že jejich vztah je natolik pevný a silný, že účast pana prezidenta na sněmu je samozřejmost. Jaké však bylo naše zklamání, když jsme ve schránce žádné pozvání nenašli. Pan prezident se cítí být podveden,“ vysvětloval prezidentův mluvčí a ošetřovatel v jedné osobě Jiří Ovčáček.

„Pan prezident je smutný. Celý víkend pouze leží v posteli zachumlaný do deky, jí čokoládovou zmrzlinu a dívá se na Deník Bridget Jonesové. Takhle zničeného jsem ho neviděl ani nepamatuju. Opravdu ho to vzalo,“ klepala se Jiřímu Ovčáčkovi brada. Zřejmě i na něho dopadla tíha situace.

Konec velkého přátelství?

Andrej Babiš se ale hájil: „Pan prezident pozvánku nedostal z jediného důvodu. Není delegátem strany ANO. Já chápu, že on by rád řekl na sněmu pár slov, ale tady je potřeba zmínit, že to je můj sněm. Tady jde hlavně o mě. Tedy jenom o mě. Já na svém sněmu budu mít proslov. Ať si pan prezident sežene vlastní stranu a tam má proslovy. A jo, já zapomněl, on měl svou stranu, ale z té ho vyštípali,“ neodpustil si premiér drobné rýpnutí směrem k prezidentu Miloši Zemanovi.

„Mažu si tě, kundo,“ pronesl Miloš Zeman na tiskové konferenci a demonstrativně si ze svého mobilního telefonu značky Aligator smazal číslo na Andreje Babiše. Vypadá to, že veliké přátelství, které vypadalo, že bude trvat nadosmrti, je u konce. Ano, to přátelství, která v nás obyčejných lidech vzbuzovalo víru v dobro. Přesně to přátelství spěje ke konci.

Je zřejmé to, že Andrej Babiš už Miloše Zemana nepotřebuje. Jmenovaný premiérem byl, takže jediné k čemu by teoreticky mohl ještě Miloše Zemana potřebovat, je udělení milosti, až půjde do vězení. S tím očividně z nějakého důvodu Andrej Babiš nepočítá, takže hodil starého pána přes palubu.

Většina národa se nyní cítí zranitelně, neboť dva základní pilíře jistoty a prosperity se viklají. Nezbývá nám než věřit, že ti dva k sobě zase najdou cestičku. Že si uvědomí, že se navzájem potřebují. Ačkoliv to zatím tak nevypadá, čas všechny rány zahojí. Jednoho dne opět nad Agrofertem vyjde rudé sluníčko Miloše Zemana a vše bude tak, jak má být.