Mladá kongresmanka byla čerstvě uvedena do úřadu

Mladá kongresmanka byla čerstvě uvedena do úřadu Zdroj: profimedia

Mladá kongresmanka byla čerstvě uvedena do úřadu
Demokratická politička porazila v primárkách úřadujícího favorita Crowleyho
Demokratická politička porazila v primárkách úřadujícího favorita Crowleyho
Demokratická politička porazila v primárkách úřadujícího favorita Crowleyho
Demokratická politička porazila v primárkách úřadujícího favorita Crowleyho
10
Fotogalerie

Zdravotnictví zadarmo, penze pro každého i víc státních zaměstnanců. USA zachvátilo socialistické šílenství

Není to zpráva, která by v Česku nějak zásadně rezonovala, ale stojí za to jí věnovat pozornost. Stále hlasitější demokratická politička a aktivistka Alexandria Ocasio-Cortezová, která byla loni zvolena do Sněmovny reprezentantů, představila svůj plán, jenž má spasit Spojené státy.

V narážce na geniální Nový úděl (New Deal) prezidenta Franklina D. Roosvelta, který vyvedl USA z hospodářské krize, žena známá pod zkratkou AOC odhalila detaily takzvaného Nového zeleného údělu (New Green Deal). A je to čtení, nad nímž nejedno socialistické srdce zaplesá.

Demokratka mimo jiné navrhuje, aby se Spojené státy staly do 10 let zcela nezávislými na fosilních palivech a pozor i na jaderné energii. To je v zemi, která se poměrně nedávno stala konečně energeticky nezávislou, poměrně troufalý plán. Ocasia-Cortezová toho chce dosáhnout tím, že rychlovlaky nahradí letadla, budou povolena jen auta na elektřinu a nabíjecí stanice budou všude. Podobně „přesný“ plán mimochodem dostáváme od zastánců elektromobility i v Evropě. Prostě všude a hotovo.

Lenin se usmívá

Ruku v ruce s Novým zeleným údělem jde i plán na instalaci evropského sociálního modelu ve Spojených státech. Ocasio-Cortezová tomu tak sice neříká, ale inspirace je zjevná. Zdravotnictví zadarmo, penze pro každého, vytvoření většího množství státem placených pracovních míst a v neposlední řadě i třešnička na dortu v podobě podpory pro lidi, kteří „nechtějí pracovat“. Kdyby vás napadlo, kde chce bývalá barmanka na svoje nápady vzít, nemusíte se obávat. Odpověď AOC cituji pro jistotu celou.

„Je to investice do naší ekonomiky, která by měla rozmnožit naše bohatství. Otázka tedy nezní, jak za to zaplatíme, ale jak naložíme s naším novým sdíleným bohatstvím.“ Vidíte to? Vladimír Ijlič Lenin se pousmál, přestože už pěkný čas leží v mauzoleu. AOC přišla na to, na co se Lenin se svými následovníky snažil přijít takřka celé jedno století. A vy jste kritizovali ministryni práce Janu Maláčovou a hanlivě ji přezdíváte Venezuela. Proti AOC je to ovšem konzervativní síla klausovského střihu.

Každopádně platí, že pokud je AOC nadějí Demokratické strany pro prezidentské volby, které se budou konat v roce 2024, zůstávám v klidu. V klidu ostatně může zůstat i Donald Trump. Demokraté mu dláždí cestu k dalšímu volebnímu vítězství.

Další články Michala Půra si můžete přečíst ZDE >>>