David Marek

David Marek Zdroj: repro Reflex/archiv Davida Marka

Marek: Česku hrozí osud Detroitu či Nokie. Automatizace výroby nahradí pracovní sílu ze střední Evropy

Stovky miliard korun by mohla ztratit česká ekonomika, pokud se jí nevydaří přechod k elektromobilitě. Vyplývá z analýzy společnosti Deloitte, která se zaměřila na problémy a výzvy automobilového průmyslu v Česku. „Pracovní síla ve střední Evropě totiž v tomto případě může být jednoduše nahrazena, nebude těžké nás vynechat,“ říká její autor, ekonom David Marek. Podle něj Česká republika potřebuje mnohem víc investic do vzdělání a inovací, jinak statut Česka jako montovny ještě posílí.

Před dvěma lety jste říkal, že Česko může dopadnout jako Detroit. Stále to platí s ohledem na inovace?

Výchozí podmínky pro to, abychom dopadli jako Detroit, máme velmi dobré. Základní pozicí je silný automobilový průmysl, což v Česku máme. Zatím se mu daří, to však není zaručeno na vždy. Stát se totiž může, že nám některá z klíčových inovací uteče a následně se objem výroby v autoprůmyslu začne snižovat. To bude mít výrazné dopady na celou českou ekonomiku. V oblasti elektromobility přitom český průmysl nevyrábí skoro nic. Jsou tu plány, že bude Škoda Auto produkovat svůj elektromobil, platforma, na které se však budou všechny tyto vozy vyrábět, má svůj původ v Německu. Není přitom důležité elektromobily vyrábět, ale hlavně vyvíjet. Z toho pramení vysoká přidaná hodnota, a tedy i vysoká marže.

Co by Česko mělo udělat, aby se na elektromobilní revoluci podílelo?

V dnešní době vidíme, že se již celý autoprůmysl připravuje na příchod elektrického pohonu. Důležité je však zmínit, že elektrická auta jsou jednodušší, dílů tedy bude potřeba méně. Někteří výrobci tedy z dodavatelského řetězce mohou vypadnout. Typicky se bude jednat o výrobce dílů pro motory, převodovky nebo výfukové ústrojí. Takové firmy se musí začít dívat po novém sortimentu. Elektromobily jsou zároveň jednodušší na údržbu, což bude mít dopad rovněž na autoservisy, které budou mít méně práce.

Celý rozhovor si můžete přečíst na webu E15.cz >>>