Video placeholde

Kamery zachytily vzácného a tajemného černého pantera. Nebyl k dostižení 110 let

Černý leopard, známý také jako černý panter, je považován za snad nejtajemnější zvíře. Vidět divokého pantera v přírodě je téměř nemožné. Biologu Nicku Pilfoldovi a jeho týmu se teď po celých 110 letech podařilo zachytit speciální kamerou snímky, u nichž je stoprocentní jistota, že je na nich právě černý leopard. Zvíře bylo zastiženo v Keni. 

„Podle mě neexistuje zvíře, které by bylo zahaleno větším tajemstvím. Žádné zvíře není vyhýbavější a žádné není krásnější,“ napsal Will Burrard-Lucas, který se na akci podílel, na svůj blog. Pro biologa se jedná o splněný sen. Právě v Keni se prý k černému leopardovi váže řada historek a lidé občas tvrdí, že prchavé zvíře zahlédli. „Dlouhá léta pro mě byl panter záležitostí snění a vzdálených příběhů, které se vyprávějí u táboráku. Nikdo, koho znám, jej nikdy nezahlédl.“

V posledních letech se objevilo několik záznamů, na nichž měl černý leopard údajně být, ale všechny jsou pořízeny z takové dálky, že nemohou být pokládány za dostatečně průkazné. Poslední skutečně potvrzený pohyb černého leoparda byl tedy zaznamenán v roce 1909 v Etiopii.

Když biologové dostali minulý rok upozornění, že by se černý panter mohl pohybovat v keňském regionu Laikipia, rozmístili v oblasti větší množství kamer, které nahrávaly každou noc. Umístili je hlavně podél zvířecích tras a vodních zdrojů. Na zachycených videích a snímcích je vidět, že se jedná o mladou samici, která se pohybuje se svou matkou. To mimo jiné ukazuje, že jedinci, kteří se narodí černě zbarvení, rodina neodvrhne.

Černý leopard jako opak albinismu

Černí leopardi a ostatní velké kočkovité šelmy, které jsou zcela černé, se totiž rodí s genetickou poruchou zvanou melanismus. Jedná se v podstatě o opak albinismu, výrazné rozvinutí tmavého pigmentu. V noci pod infračerveným světlem jdou však vidět i na srsti černého leoparda skvrnky. Melanismus se vyskytuje asi u 11 % leopardů, většina z nich ale žije v jihovýchodní Asii, kde se se svým černým zbarvením lépe kryjí. V Africe jsou velmi vzácní, jejich černé zbarvení tam pro ně není moc výhodné.

Černý leopard je kriticky ohrožený, je zapsán na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody. Důvodem je například lov nebo ztráta přirozeného životního prostředí. Pilfold se snaží monitorovat pohyb černých leopardů a pomoci je chránit.