Havaj bez cigaret? Možná již brzy. Doutníky a elektronické varianty by ale nezmizely

Americké souostroví Havaj možná v následujících letech v podstatě zlikviduje prodej klasických cigaret na svém území. Text nově navrhovaného zákona totiž předpokládá, že se každým rokem se bude zvyšovat věk lidí, kterým bude umožněn nákup tabákových výrobků. Legislativa něco takového umožňuje – a místní zákonodárci se toho rozhodli využít. Věkové omezení by ale bylo liberálnější k prodeji elektronických cigaret, doutníků a žvýkacího tabáku.

Havaj od roku 2016 umožňuje nákup tabákových výrobků pouze osobám starším 21 let. Nový zákon ale předpokládá, že věkové omezení se bude zpřísňovat. Od příštího roku to má být již 30 let a v roce 2024 až 60 let. Mladším lidem nemá být prodej cigaret vůbec umožněn. To je plán, jak tuto oblast obchodu postupně z Havaje zcela odstranit.

Podle předkladatelů zákona je „cigareta považována za jeden z nejnebezpečnějších artefaktů v lidských dějinách“. Protože americké federální zákony neumožňují úplný zákaz prodeje cigaret, na Havaji přistupují ke zvyšování limitního věku kupujících. Turisté, kterých přijíždějí na ostrovy v Tichém oceánu každý rok miliony, by si přitom mohli cigarety stále přivážet.

Zdravotní plus, ekonomické mínus

Předkladatel zákona, demokrat Richard Creagan, podle svého vyjádření pro televizi CNN předpokládá, že by se mu mohlo podařit zákon prosadit. To by prý znamenalo „konečnou fázi“ problému s cigaretami. Kritici zákona ale namítají, že by přijetí této normy mohlo představovat výpadek 100 milionů dolarů ročně na daních v příjmech státu. Zákon by mohl vyvolat i soudní spory.

Příznivci zákona zase argumentují zprávou amerických vědců a zdravotníků z roku 2015, podle kterých u člověka, který nezačne s kouřením do 25 let věku, je velmi nepravděpodobné, že se někdy stane kuřákem.

V této souvislosti si můžeme připomenout velmi kontroverzní prohlášení prezidenta Miloše Zemana z roku 2013: „Chtěl bych vás upozornit, že já jsem začal kouřit až ve 27 letech, když se můj organismus plně vyvinul a tabák vůči němu nebyl nebezpečný. Dovolte mi, abych vašim dětem doporučil obdobný postup. Aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika.“ Zdravotníci považují tato jeho slova za zcela zavádějící a nebezpečná.