Prezident Donald Trump navštívil americko-mexickou hranici.

Prezident Donald Trump navštívil americko-mexickou hranici. Zdroj: ČTK

Polovina Američanů chce Trumpovu zeď na hranici s Mexikem, 75 procent žádá změnu migračních zákonů

Přestože tlak amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně stavby dalších bariér a zdí na hranici s Mexikem a na změnu zákonů o migraci, je ve světě i v USA často tvrdě kritizován, výsledky posledního rozsáhlého průzkumu nenasvědčují tomu, že odpor Američanů je odpor Američanů k těmto opatřením výrazný. V případě migrace podporuje změny většina lidí, v případě zdi jsou síly zcela vyrovnané.

Podle průzkumu veřejného mínění Politico/Morning Consult, který se uskutečnil 7. až 10. února podporuje výstavbu zdí a bariér na hranici s Mexikem 47 procent dotázaných. Proti je také 47 procent Američanů a pouze 6 procent odpovědělo, že na to nemá názor nebo neví. Tento zcela vyrovnaný stav je ale v protikladu s tím, jak záležitost často prezentují média. Předchozí průzkumy ukazovaly větší počet odpůrců zdi. Pro Donalda Trump je ještě daleko důležitější, že jeho voliči výstavbu zdí podporují většinově.

Velmi podobně skončily i odpovědi na otázku „jak důležitá priorita pro Kongres by měla být výstavba zdi na hranici Spojených států a Mexika?“. Podle 33 procent dotázaných Američanů to patří mezi hlavní priority, za důležitou, ale ne hlavní prioritu jí považuje dalších 13 procent voličů. Jako nedůležitou jí vnímá 12 procent respondentů. A 36 procent říká, že věc nemá zákonodárný sbor vůbec projednávat.

V případě reformy migračních zákonů je ale situace jiná. Za nejvyšší prioritu pro Kongres jí považuje až 46 procent lidí a dalších 36 procent uvedlo, že je to důležitá, ale nižší priorita. Pouze 15 procent považuje reformu za nevýznamnou a 9 procent sdělilo, že neví.

Pro další prezidentské volby, které se uskuteční v USA už příští rok, jsou to důležité indikátory toho, jak by se voliči mohli při hlasování rozhodovat.