Video placeholde

Bohumil Pečinka: Sněm ANO je jen kulisa demokratičnosti, Potěmkinova vesnice. Byl jsem z toho v šoku

Česku chybí osobnosti a my tak čekáme na velkou krizi. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka tvrdí, že politiku dělají stále podřadnější lidé a až skutečné problémy přimějí silné lídry zapojit se. Ty ale zřejmě jen tak nepřijdou, přestože premiér Babiš bude nucen bojovat se zpomalením ekonomiky. Podle Pečinky začal příliš brzy rozdávat a teď bude muset vyhazovat úředníky a maskovat zvyšování daní. Voliči mu to ale zřejmě znovu prominou.

Normální je nejdřív reformovat a až před volbami rozdávat. Premiér to ale udělal opačně a teď zjistil, že peníze nebudou. Plánuje proto škrty, hlavně mezi státními zaměstnanci. Zvyšování daní bude muset být zamaskované, protože se Babiš bojí české obdoby francouzských „žlutých vest“. Podle Pečinky nechává na levici prostor ČSSD a hlavně KSČM, aby nepřišel o koaliční partnery. Spojenectví Babiše s KSČM a prezidentem je prý stále stejně pevné.

Pečinka říká, že loajalita poslanců ANO se jen tak nezmění. Žádnou roli nebude hrát blížící se sjezd, který je podle něj jen kulisou demokracie, něco jako shromáždění zaměstnanců Agrofertu. Výrazné tváře hnutí v regionech, tedy primátor Macura a exprimátor Vokřál, ale mají s Babišem problém, protože jimi lidé pohrdají a oni se za něj stydí. Vytváří proto něco jako ANO s lidskou tváří.

Pečinka se pozastavuje nad posledními kroky českého prezidenta. Pozvání prozatímního venezuelského prezidenta do Česka byl podle něj vtip. Zeman si dělá legraci z celého světa a s mluvčím Ovčáčkem se prý reakcím smějí. Prezident totiž ve druhém mandátu už může úplně všechno, a to i díky rozhodnutím soudu kolem kauzy Peroutka. Situace bude podle Pečinky ještě velmi vážná a ústřely budou přibývat. Mluví přitom o precedentu, kdy komunisté museli přijmout speciální ústavní zákon a odvolat Ludvíka Svobodu, který už duševně mandát nezvládal. Záležet tedy bude na Zemanově zdravotním stavu.

Jak dopadnou volby do Evropského parlamentu? Nahradí komunisty ve spojenectví s Babišem SPD? Mělo by smysl žalovat prezidenta za velezradu? A proč už desítky let Česko nemá zahraniční politiku?