Video placeholde

Ruskou vesnici terorizuje přes 50 ledních medvědů. Lidé se bojí vycházet, na vině je změna klimatu

Ruskou vesnici Belushya Guba, která se nachází na souostroví Novaya Zemlya, ohrožuje více než 50 ledních medvědů. Vstupují do veřejných budov i rezidenčních oblastí. Podle místních neprojevují žádný strach z lidí ani z varovných výstřelů, a jsou agresivní. Experti tvrdí, že se medvědi stahují do vnitrozemí, protože moře není zaledněné, a tím pádem na něm nemohou shánět potravu. Souostroví v sobotu vyhlásilo pohotovostní stav.

Třítisícové souostroví Novaya Zemlya, kde Sovětský svaz dříve testoval jaderné zbraně, sužuje přítomnost ledních medvědů už od prosince. Místní tvrdí, že medvědi jsou agresivní, několikrát se pokusili zaútočit na člověka a vstupují i do obytných budov. Mají však zakázáno bránit se střelbou na zvíře, lední medvěd je totiž ohroženým druhem. „Lidé se bojí vycházet ven, běžný život je paralyzovaný. Rodiče se bojí pouštět své děti do škol a školek,“ řekl tamější místostarosta Alexandr Minajev. Někteří lidé jezdí podle agentury TASS do práce ve vojenských vozech.

Lední medvědi nemohou na moři sehnat kvůli vysokým teplotám potravu, proto se krom residenčních oblastí potloukají také po skládkách, kde se hrabou ve zbytcích. Invaze ledních medvědů na sibiřském souostroví není první, ale podle starousedlíků nebyla v dohledné minulosti nikdy tak velká. „Žiju tady od roku 1983, a nikdy jsem nezažil tak velkou invazi,“ tvrdí starosta Zigansha Musin. Medvědi se prý pohybují nejméně v 6ti až 10ti členných skupinách.

Lední medvěd je největším druhem medvěda na světě, když se postaví na zadní, může dosáhnout až tří metrů výšky. Samci mohou vážit i 450 kg. Před hrozbou jejich stěhování do vnitrozemí již dříve varovalo několik studií. Na mořích ubývá ledových čepic, kde lední medvědi přirozeně žijí, a přicházejí tak o potravu i o své přirozené prostředí. Jedna studie například tvrdí, že do roku 2050 bude ledních medvědů 0 30 % méně.