Post Malone vystoupí na Sziget 2019.

Post Malone vystoupí na Sziget 2019. Zdroj: Sziget Festival

Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
39
Fotogalerie

Festival Sziget odhalil další jména: Post Malone, James Blake nebo Franz Ferdinand

Jeden z nejvýznamnějších evropských hudebních festivalů odkryl trumfy a zkompletoval seznam letošních největších hvězd. Hvězdnou společnost vystupujících na srpnovém festivalu Sziget 2019, kterou tvoří Ed Sheeran, Foo Fighters, Florence + The Machine, Twenty One Pilots, The 1975 a Martin Garrix, nově rozšířil i americký rapper Post Malone, jehož debutové album zlomilo rekord a překonalo v americkém žebříčku Billboard i Michaela Jacksona. V programu přibyla i spousta nových jmen, jako je James Blake, Franz Ferdinand, Tove Lo, Years & Years či Richie Hawtin.

Třiadvacetiletý Post Malone je jedním z nejvýraznějších a nejúspěšnějších umělců v historii rapu. V americkém žebříčku Billboard se v sekci Top R&B a Hip-Hop Album udržel se svou debutovou nahrávkou Stoney neuvěřitelných 77 týdnů, čímž překonal i třicet čtyři let starý rekord legendární desky Thriller Michaela Jacksona. Jeho unikátní hudební styl, který snoubí prvky country, grunge, hip-hopu a R&B, mu v roce 2019 vynesl hned čtyři nominace Grammy Awards.

Na letošním předávání těchto prestižních cen se blýsknul i James Blake, vynikající zpěvák, multi-instrumentalista a producent, který bude bezesporu velkým lákadlem mnoha návštěvníků Szigetu. Přijedou také post-punkoví střelci Franz Ferdinand, roztančení Years & Years se svým typickým synth-popem, nebo třeba švédská superstar Tove Lo, která sbírá jedno ocenění za druhým. V nové várce jmen se objevila také legenda techno hudby Richie Hawtin, indie-rockoví Razorlight, kteří nedávno ohlásili comeback, elektronický mág a vokalista Elderbrook nebo experimentální rockeři  Yeasayer a Son Lux.

Šance pro české hudebníky i výtvarníka a designéry

V programu Szigetu 2019 přibude také kapela z České republiky. Soutěž pro české hudebníky zvaná „Jednou ranou na Sziget“ dává šanci mladým talentům zahrát si na prestižním festivalu, jehož denní kapacita dosahuje 90 tisíc návštěvníků. V prvním kole rozhoduje odborná porota, v květnu pak bude českými fanoušky zvolena vítězná kapela, která vystoupí na pódiu jen kousek od hlavní scény plné slavných jmen. Uzávěrka přihlášek je poslední únorový den.

Zajištění hudebních hvězd však není to jediné, kde Sziget festival investuje každý rok miliony. Již pošesté vyhlásil tender na umělecké instalace Art of Freedom s neskromným budgetem 100 tisíc eur, který získají vítězné umělecké projekty. Barevnými a nápaditými instalacemi všeho druhu bude díky tomu téměř na každém kroku vyzdoben celý areál festivalu. Přihlášku mohou poslat také čeští výtvarníci a designeři, uzávěrka je tento pátek.

Vstupenky rychle mizí

Dvacátý sedmý ročník festivalu Sziget se jako každý rok uskuteční na zeleném ostrově Óbudai v centru Budapešti od 7. 8. do 13. srpna 2019. Na jeden týden v srpnu se ostrov v srdci maďarské metropole promění na legendární Ostrov svobody a přivítá Szigeťany z více než 100 zemí světa. Během festivalu se odehraje více než 200 koncertů a stovky dalších vystoupení divadel a umělců z celého světa, a to na více než 50 místech celého areálu. Obrovský ostrov s denní kapacitou areálu kolem 90 tisíc návštěvníků nabízí nadstandardní komfort všem Szigeťanům a v posledních letech je řada jednotlivých dní festivalu vyprodána. Sziget navíc nedávno získal na European Festival Awards 2017 již podruhé cenu v kategorii Line – Up of the Year. Porazil tak 10 nejlepších evropských festivalů, mezi nimiž bylo i Glastonbury, Roskilde a Lollapalooza.

Přestože festival zveřejnil jen část programu, fanoušci projevují extrémní zájem o vstupenky. Například hned na první den festivalu jsou již jednodenní vstupenky vyprodány, takže Eda Sheerana a další umělce, kteří vystupují ve středu 7. srpna, je možné vidět, pouze pokud si zakoupíte permanentku. K dispozici jsou tří, pěti a sedmidenní a návštěvníci by neměli váhat s jejich koupí, protože se vstupenky budou od 7. března zdražovat.

Více informací najdete na www.szigetfestival.com/cz.

Na fotogalerii z loňského festivalu Sziget se podívejte zde:

NOVĚ OHLÁŠENÁ JMÉNA

Post Malone

Franz Ferdinand

James Blake

Years & Years

Tove Lo

Razorlight

Son Lux

Yellow Days

Tove Styrke

Masego

IAMDDB

Protoje & The Indiggnation

Xavier Rudd

Wanda

W&W

Vini Vici

Carnage

Richie Hawtin CLOSER

Jain

Yeasayer

Sigala

Hucci

Elderbrook

Roosevelt

Anna of The North

Fakear

Valeras

Found Me

Welshly Arms

 

JIŽ DŘÍVE OHLÁŠENÉ HVĚZDY

Foo Fighters

Ed Sheeran

Florence + The Machine

Twenty One Pilots

The 1975

Martin Garrix

Richard Ashcroft

Catfish & The Bottlemen

Kodaline

Chvrches

Jungle

The Blaze

Maribou State

IDLES

Parcels

Superorganism

Pale Waves

Boy Pablo

Frank Turner & The Sleeping Souls

Alma

Gang Of Youths

Of Mice & Men

Frank Carter & The Rattlesnakes

Yungblud

Tamino

 

Další jména budou oznámena již brzy.