soud, soudce

soud, soudce Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Mertlík: Soudy státu Kocourkov – Plyšák, Nečesaný, Nagyová, Rath a další bizáry

Co chvíli žasnu nad odvahou lidí, kteří se rozhodnou být soudci, měřit činy jiných a měnit jejich životy. Přemítám, zda bych dokázal eliminovat své sympatie či antipatie a zda bych ustál tlaky vedené s cílem ovlivnit mé rozhodování. Dokázal bych vždy správně určit, co je právo a co spravedlnost? Otázka morální integrity zástupců justice mi přišla znovu na mysl ve chvíli, když prasklo, že soudci Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi byl nabídnut Milošem Zemanem zisk vysoké funkce výměnou za rozhodnutí, které by ten, jenž se jezdí do Číny učit o lidských právech, potřeboval.

No, vida, co se Zeman v Číně naučil! Ale nerušme klid pacienta sanatoria v Lánech. Víc než o něj jde v tomto spravedlností otřásajícím obvinění o to, že ani po dvou týdnech policie neseznala za nutné Josefa Baxu vyslechnout. Pohledem do Zpětného zrcátka jsem pak zahlédl, že mnoho věcí a příhod je ve světě české justice a policie podivuhodných.

Když je strážník fanouškem Kobry 11

Jak v hollywoodském filmu si to se zapnutým majákem ulicemi Plzně švihal strážník Švihla. Jeho akční hrdinství a testosteron způsobily, že to stejně svižně si to švihal na červenou i přes křižovatku, kde smetl auto s řidičkou jedoucí na zelenou. Výsledkem je, že dotyčné k dosavadní vadě sluchu přibyla zlámaná žebra, spousta modřin i jiných zranění a k dosud nutným naslouchátkům nově i berle.

Opravdu hodně nechtěným bonusem zásahu je budoucí celoživotní poškození zdraví její dcery, která je ve věku povinné školní docházky. A co bylo důvodem zběsilé strážníkovy služební jízdy? Slovní obtěžování ostrahy nějakými lidmi na vlakovém nádraží. A poučením pak potvrzení pravdivosti známého přísloví, že nejstrašnější je vždycky srážka s blbcem.

Král pedofilů to má zadarmo

Režisér Roman Polanski byl v roce 2016 znovu obviněn a pronásledován za to, že před čtyřiceti lety údajně znásilnil dítě. Tehdy třináctiletá dívka se na mejdanu u něj v bytě zpila do němoty. Následoval obvyklý řetězec legrace a hned po ní dobrovolná kopulace. Kde se tam tenkrát dotyčná vzala, když součástí obvinění není únos? Dala jí mamka s sebou na večírek svačinu a řekla: Chovej se slušně a nenech si tam kalhotky jako posledně? Měl Roman Polanski dobře vyspělou a ještě lépe nalíčenou slečnu před penetrací perlustrovat žádostí: Než mi, slečno, ukážete talent – však víte jak – ukažte mi pas nebo kartu sociálního pojištění. Polanskému dodnes hrozí sedm let. Co hrozí rodičům té dívky?

Proč o tom po letech mluvím? Protože v Praze se našel jiný pašák! Král pedofilů, jak sám sebe tituluje, Petr Plyšák Dostál byl za zneužívání a znásilňování holčiček předškolního věku odsouzen na devět let. „A mám to zadarmo,“ řekl by Béda od sekačky a bazénů. Ještě víc šokující je druhý rozsudek onoho odporného činu. Matka, která za úplatu půjčovala Dostálovi po dva roky třikrát týdně šestiletou dcerou za účelem regulérního mileneckého vztahu, byla potrestána tříletou podmínkou. Za jediný odpovídající trest považuji matčinu kastraci a pětadvacet let žaláře.

Značková košile jako nepřímý důkaz viny

Zda je vinen Lukáš Nečesaný, také stále nevíme. Neví to ani soud, jenž jej střídavě odsuzuje a osvobozuje. Vím ale určitě, že začít zprávu seriózního deníku titulkem „Lukáš Nečesaný včera přišel k Vrchnímu soudu v košili značky BOSS“, byl podlý útok na nejnižší pudy lůzy. Nečesaný vzápětí dostal třináct let. Kolik si zaslouží reportér?

Případ se vleče šest roků a podle zprávy Ústavního soudu padlo celkem dvanáct rozhodnutí. Naposledy Vrchní soud loni v listopadu znovu zrušil zprošťující verdikt a nařídil, aby Krajský soud případ projednal v jiném složení senátu. Dosavadní senát prý není schopen správně hodnotit důkazy. Co na případ nasadit kněžnu Libuši?

Nová časová jednotka: Janouškův půlrok

Statistika před časem ukázala, že máme největší počet vězňů na jednoho obyvatele. V Německu jich je na počet obyvatel třikrát méně a častěji než u nás jsou zavíráni lidé jen v bývalých zemích Sovětského svazu. Tam je to takový folklór. Situaci u nás měly řešit elektronické náramky pro vězně, ale ukázalo se, že výběrová řízení na jejich dodávky počet vězňů zřejmě jen zvýší. Je tu ale naděje díky několika obětavcům, kteří se úkolu snižování počtu vězňů ujali.

Jedním z nich je Roman Janoušek, politický podnikatel, který, zpit na kaši kdysi přejel řidičku, jejíž auto už předtím naboural. Skutečnost, že na ni znovu necouvl, byla vysvětlena tím, že byl tak na padrť, že nebyl schopen zařadit zpátečku. Po nevydařeném útěku a odchycení slušně poděkoval policistům, kteří mu neodebrali řidičák. Po více než roce dostal trest 4,5 roku, ale praštil se na své jachtě do kebule, a proto mu trest na půl roku přerušili. Ten běží už několik let. Ne Janoušek, ten půlrok. Janouškovi se totiž dělá v kriminále šoufl. Mně taky. I tady venku.

Státní experti na zaklekávání

Finanční správa vedená Martinem Janečkem zaklekla na pár firem tak, že vydechly naposledy. Informace získávala pomocí udavačů placených z černých fondů. Přes prokázanou a odsouzenou nezákonnost Janečkových zločinů odmítá Ministerstvo financí paní Schillerové firmy aspoň opožděně odškodnit. Prý musí prokázat, že o peníze, o něž žádají, opravdu přišly. Jakoby nestačilo, že je má ministerstvo financí – paní Schillerovou řízené –, jehož Finanční správa je ukradla. Prý rozhodnou soudy. Třetí generace potomků poškozených se tedy má na co těšit. Premiér prohlásil, že je za Martinem Janečkem obrovský kus práce. To za Babinským taky!

Soudní výrok hodný žižkovské pavlače

Slovo soudu je Písmo svaté. Tedy aspoň do chvíle, než jiná instance rozhodne opačně. Ani po více než dvou letech není uzavřen případ Jany Nagyové-Nečasové, v němž byl zavražděn zdravý rozum, případ, nad nímž by si i Hercule Poirot zoufal a v němž stále zůstává řada otázek. Nechala sledovat Nagyová-Nečasová Nečasovou-Nečasovou proto, že ji chtěla nachytat s milencem, aby se milenec Nagyové-Nečasové a manžel Nečasové-Nečasové rozhodl rozvést s Nečasovou-Nečasovou a vzít si Nagyovou-Nečasovou? Nebo chránila milenka Nagyová-Nečasová manželku Nečasovou-Nečasovou před jehovisty, buddhisty či slávisty? Plížili se generálové, maršálové a admirálové s příznačnými jmény Kovanda, Páleník a Pohůnek ulicemi s nalepenými kníry, hůlkou – tvrdíce o sobě, že jsou profesor Horák?! Činili tak na příkaz Nagyové-Nečasové nebo Nečase-Nagye? Bylo ono sledování podle zákona, jak řekl Nečas, či nebylo vůbec, jak řekl jindy? Kdo nechal sledovat zaměstnance Úřadu vlády, pokud neměli poměr s Nečasovou-Nečasovou, Nagyovou-Nečasovou, Nečasem-Nagyem, mezi sebou nebo snad, probůh, s Rittigem?

Soudkyně Králová vynesla stran žaloby osvobozující rozsudek s tímto zdůvodněním: „Z odposlechů jednoznačně vyplývá, že svědek Nečas paní obžalovanou miloval. Měl k ní velice blízký vztah, ale na druhé straně měl blízký vztah i ke své manželce a nechtěl jí ublížit. Proto velice opatrně a neobratně řešil otázky rozvodu.“ No, to je bomba! Výrok hodný žižkovské pavlače. Někde se válí kabelky, šperky, zlaté cihly a éterem letí ozvěny nadávek a telefonátů všech o sobě navzájem.

Výsledkem procesu je úleva a svoboda pro paní Nečasovou-Nečasovou a vzájemné doživotí Nečase-Nagye a současné Nečasové-Nagyové, dříve Nagyové-Nečasové. Jamesové Bondové si už v papírnictví kupují nové kníry a lepidlo. Co kdyby přišel nový vládní úkol! A Česká republika? Ta by si měla koupit nový svrchník, když má ve světě z ostudy kabát. Těch ale má díky jiným už plnou skříň.

Někde vlevo dole, dost možná pod hromádkou Olova a dokumentů z prodeje republiky v Bamberku, se krčí Peroutka. Na stole leží vedle málem poblitých korunovačních klenotů i pět v českých a seznamy příště vyznamenaných práskačů se mísí se seznamy amnestovaných velkolupičů, na nichž se povalují propisovačky cizího původu i majetku a obchodní smlouvy mezi politickými dvojčaty o vzájemné podpoře investic.

Znásilňovač spravedlnosti Rath

Je-li Petr Plyšák Dvořák králem pedofilů, pak králem mezi przniteli spravedlnosti

a práva je bývalý hejtman David Rath. Rathovo alter ego Plyšák řekl u soudu, že není zneužití jako zneužití. I Rath to ví a tak si zneužívání práva užívá. Jednou zepředu, jednou zezadu. S frackovitým úsměvem chodí k soudu s transparenty jako kašpar a kašpary si dělá i z jednání. Mluví tři i čtyři dny, však si za ty prachy, co mu erár sebral, trochu té slávy zaslouží.

A tak jednou kulhá, podruhé skuhrá, hned rozdává interview, vzápětí vyhrožuje v náznacích rodné straně. Od soudu si odnáší tu část platu, jindy část náhrad a jako bonus 12 tisíc za to, že jej prý zostudili vlečením v poutech. Kdo koho zostudil? Spravedlnost Ratha, Rath spravedlnost, nebo slepá spravedlnost nás všechny? 

Hvězdě TV Barrandov prachy nesmrdí

Také soudce Ivan Elischer ví, jak na to. Obchodoval s výší trestů a snížením počtu vězňů v českých káznicích. Dostal jsi flastr, polož prachy na stůl a uvidíme, zda z flastru bude jen malá náplast. Nemáš prachy? Tak ti přidáme!

Teď se již otřepal a začal útočit na spravedlnost sám. Chce náhrady, má výhrady. Jako brigádu měl vykutálený soudce účinkování v rádoby realitách a pitomostech TV Barrandov. Nevím, jestli už jen za to by neměl dostat dva roky navíc.

Biologové z Kalifornské univerzity se pokoušejí zkrátit čekání na životně důležité orgány pro transplantace tím, že experimentálně používají orgány vypěstované v embryích prasat. Podle BBC je právě zkoušeno vypěstování lidské slinivky. Vedoucí biolog Pablo Ross zároveň řekl, že je nemožné, aby byl tímto způsobem vyvinut v praseti i lidský mozek. No, nevím! Někdy mívám pocit, že v tomto směru jsme už před Američany.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl Ve zpětném zrcátku.

Váš Vladimír Mertlík