Prezidenti Ruska a Číny - ilustrační snímek

Prezidenti Ruska a Číny - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Zeman koná jinak než Čína a Rusko a jeho voliči jsou zmateni. Putin si ho vymazal z mobilu

Miloš Zeman minulou středu v dopise poblahopřál vůdci venezuelské opozice Juanu Guaidóovi mnoho úspěchů, hodně zdraví, spoustu všeho hezkého a hlavně ho pozval do České republiky a nějak ho uznal jako vůdce Venezuely.

To je naprosto odlišný přístup, který zastávají Zemanovi přátelé, sponzoři a souputníci Čína a Rusko. Tyto velmoci spolu s dalšími socialistickými státy jako je například Kuba, naopak podporují současného levicového prezidenta Nicoláse Madura, který svým konáním přivedl zemi na samé dno.

Venezuela a její vůdce není v tomto případě vůbec důležité. Důležité je, že Miloš Zeman nečiní tak jako Rusko a Čína a naopak přešel na stranu USA a Evropské unie, která Guaidóoa (ach jo, proč nemůže být vůdce opozice někdo s normálním příjmením? Třeba Novák?) uznala za vůdce Venezuely.

Fanoušci a voliči Miloše Zemana jsou zmateni. Klub přátel Ruska dočasně pozastavil Miloši Zemanovi permanentku, dokud se situace nevyřeší.

„Nechápu, co se stalo. Rusko a Čína jasně řekly, kdo ve Venezuele vládne a Miloš Zeman jde proti nim? On jde s Amerikou a Evropou? Kde to jsme? My patříme na východ. Takhle teda ne. On ten Miloš na stará kolena začíná nejspíš senilnět,“ nechápavě kroutil hlavou pan Radim, dlouholetý fanoušek Miloše Zemana a komunismu jako takového. „Pro tohle jsme Miladu Horákovou nepopravili,“ dodal a zhnuseně si odplivl.

„On se třeba jenom spletl. Třeba to tak nemyslel. Ono se to všechno vysvětlí. Já tomu věřím. Miloš by nám tohle neudělal. On ví, kde je naše místo,“ doufá zase paní Vladěna, která byla za komunistů v podniku vedoucí rudého koutku.

Ti, kteří věří, že se Miloš Zeman spletl anebo že se to nakonec vysvětlí, jsou však v menšině. Většina voličů Miloše Zemana po úvodním šoku ztratila vůli žít. Ne, že by to mezi Zemanovi stoupenci hýřilo sebevraždami, to ne, pouze lidé ztratili jiskru a chuť do života.

„Jak nám tohle mohl udělat. A to jsme mu věřili. On byl naše poslední naděje. Vsadili jsme na něj všechno a nyní jsme o všechno přišli. Jaký má život smysl? Řekne mi to někdo? Dřív možná stálo za to ráno vstát, ale teď už je to jedno. Na ničem nezáleží. Všechno je teď jedno,“ vysvětloval odevzdaně Jindřich Šontán, který tráví nyní celé dny tím, že ze ve své garsonce sedí u okna a kouká se kamsi do dálky.

Nejsou to však jen prostí lidé, kteří jsou z kroku Miloše Zemana zaskočeni. Mnozí státníci nechápou, co tím Miloš Zeman sleduje. Někteří z nich jsou dokonce naštvaní.

„Mažu si tě, Miloši,“ demonstrativně si Vladimir Putin na tiskové konferenci z telefonního seznamu vymazal číslo na Miloše Zemana.

I Čínský prezident Si Ťin-pching se k situaci vyjádřil. Hovořil dlouze a plamenně. Bohužel však hovořil čínsky, takže nevíme, co říkal, nicméně zápal v jeho očích a rozšafné gestikulování rukama dávalo tušit, že nemluví o ničem hezkém.

Miloš Zeman své rozhodnutí nijak dopodrobna nerozebíral, takže nám zbývá jen spekulovat o jeho skutečném záměru, protože, a to si přiznejme, tohle nemůže být přeci jen tak. Miloš Zeman nedělá věci „jen tak.“

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však je, že Češi v obchodech nechtějí připlatit ani korunu za lepčí zboží.